18.3 C
Purmerend
donderdag 23 mei 2024
HomeRegionaalNieuwe wettelijke maatregelen voor telemarketing en deurverkoop in Nederland

Nieuwe wettelijke maatregelen voor telemarketing en deurverkoop in Nederland

Regionaal – Minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, heeft vandaag aangekondigd dat er strengere regels komen voor telemarketing en deurverkoop. Deze maatregelen zijn bedoeld om nog consumenten beter te beschermen tegen ongewenste verkooppraktijken.

De nieuwe regelgeving zal de telefonische verkoop van producten zoals energiecontracten verder inperken. Aanbieders mogen niet meer telefonisch contact opnemen met personen of bedrijven die al klant zijn of in het verleden klant zijn geweest, iets wat nu wel nog mag. Telemarketing is voortaan alleen toegestaan als consumenten of bedrijven expliciet toestemming hebben gegeven om gebeld te worden.

Voorstellen aan de Tweede Kamer

Minister Adriaansens heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de nationale voorstellen en blijft zich inzetten voor wijzigingen in de EU-regelgeving. Deze wijzigingen zouden een Europees of volledig nationaal verbod op telemarketing en deurverkoop mogelijk maken, hoewel de Europese Commissie heeft aangegeven dat dit op korte termijn niet haalbaar is.

Klachten over Telemarketing

Sinds de invoering van de wettelijke regels voor telemarketing op 1 juli 2021, mogen bedrijven alleen nog consumenten telefonisch benaderen als zij daarvoor expliciete toestemming hebben gegeven. Desondanks ontvangt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nog steeds veel klachten, wat de noodzaak van verdere beperkingen onderstreept.

Bedenktijd bij Deurverkoop

Om consumenten te beschermen tegen misleiding en druk bij deurverkoop, introduceert minister Adriaansens een wettelijke bedenktijd. Consumenten krijgen minimaal drie werkdagen om na te denken over een aanbod dat aan de deur is gedaan. Daarnaast blijft de bestaande herroepingstermijn van 14 dagen van kracht, waarbinnen consumenten zonder opgave van reden een overeenkomst kunnen opzeggen.

Belang van de maatregelen

Minister Adriaansens benadrukt het belang van deze maatregelen: “We hebben al veel gedaan om misleiding per telefoon of aan de deur aan te pakken, vooral bij kwetsbare consumenten. Verdere aanscherping is nodig omdat consumenten nog steeds onder druk worden gezet om snel beslissingen te nemen. Het is belangrijk dat mensen de tijd krijgen om na te denken en te kopen op basis van de juiste informatie. Goede consumentenbescherming is essentieel voor een goed functionerende economie.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,925FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
18.3 ° C
20.7 °
16 °
65 %
6.7kmh
16 %
do
18 °
vr
17 °
za
18 °
zo
21 °
ma
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.