7.3 C
Purmerend
zaterdag 27 april 2024
HomeRegionaalVerkeerslichten die je kunnen volgen: privacywaakhond maakt zich zorgen

Verkeerslichten die je kunnen volgen: privacywaakhond maakt zich zorgen

Regionaal – In Nederland staan steeds meer verkeerslichten die contact kunnen maken met mobiele telefoons van weggebruikers. Deze ‘volgverkeerslichten’ kunnen veel informatie over mensen verzamelen, zoals hun locatie, snelheid en ritgegevens.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakt zich zorgen over de privacyrisico’s van deze technologie en eist dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) actie onderneemt.

Persoonsgegevens

De volgverkeerslichten worden gebruikt om het verkeer te tellen, net zoals detectielussen in het asfalt. Echter, in tegenstelling tot detectielussen, verzamelen deze lichten persoonsgegevens van weggebruikers. Dit maakt het mogelijk om complete ritten te reconstrueren, inclusief datum, tijd en snelheid. Doordat wegbeheerders weten waar de lichten staan, kunnen ze hiermee weggebruikers volgen, zeker met behulp van camera’s bij de lichten.

Onvoldoende aandacht

De AP waarschuwt dat wegbeheerders onvoldoende aandacht lijken te besteden aan de privacyrisico’s van deze technologie. Ook is onduidelijk met wie de verzamelde data precies worden gedeeld en wie verantwoordelijk is voor het gebruik ervan. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moet dit echter altijd duidelijk zijn voordat er gegevens worden verzameld.

Eerder gewaarschuwd

De AP had het ministerie van IenW al in 2021 gewezen op de gevaren van deze verkeerslichten, die ook wel ‘verkeersregelinstallaties’ (VRI’s) worden genoemd. Nu benadrukt de waakhond deze zorgen opnieuw in een brief aan de minister. De AP eist dat er wordt onderzocht of het ontwerp en gebruik van de lichten voldoen aan de AVG. Ook wil de AP dat er wordt samengewerkt met alle wegbeheerders die de lichten gebruiken of willen gaan gebruiken, om de privacyrisico’s weg te nemen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,909FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
7.3 ° C
8.3 °
6.2 °
79 %
1.3kmh
91 %
za
15 °
zo
15 °
ma
16 °
di
19 °
wo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.