8.2 C
Purmerend
vrijdag 26 april 2024
HomeRegionaalKinkhoestcijfers blijven stijgen: al meer dan 5300 meldingen in 2024

Kinkhoestcijfers blijven stijgen: al meer dan 5300 meldingen in 2024

Regionaal – Het aantal meldingen van kinkhoest bij het RIVM blijft stijgen. In de eerste twee weken van april werden al meer dan 1800 mensen gemeld met kinkhoest, waarvan 50 baby’s. Dit is fors meer dan in voorgaande jaren.

In totaal zijn er in 2024 tot nu toe 5303 mensen gemeld met kinkhoest, waarvan 276 baby’s. Dit is een stuk hoger dan in de jaren voor de coronapandemie. Bijna de helft van de baby’s met kinkhoest moest zelfs naar het ziekenhuis. De kinkhoestmeldingen komen uit alle delen van het land. In sommige gemeenten zijn er meer meldingen dan in andere. In Purmerend vallen de cijfers vooralsnog mee en zijn sterk onder het landelijk gemiddelde.

In april werd er ook melding gemaakt van het overlijden van een persoon met kinkhoest die ouder was dan 80 jaar. Eerder dit jaar overleden al vier baby’s aan de ziekte.

In 2012 was er een piek in het aantal meldingen. Tussen april 2020 en juni 2023 waren er veel minder kinkhoestmeldingen. Waarschijnlijk werkten de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus ook tegen de verspreiding van de kinkhoestbacterie. Hierdoor bouwden weinig mensen in deze periode immuniteit tegen kinkhoest op. Dit verklaart waarschijnlijk mede waarom we nu zoveel kinkhoest zien, geeft het RIVM aan.

Huisartsen zien iets minder kinkhoestpatiënten

Uit cijfers van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn blijkt dat huisartsen de laatste weken iets minder patiënten met kinkhoestklachten zien. Ook het aantal kinderen dat met kinkhoestklachten naar de huisarts gaat, neemt af.

Vaccinatie is belangrijk

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte die vooral gevaarlijk is voor jonge kinderen. Vaccinatie is de beste manier om jezelf en anderen te beschermen tegen kinkhoest. Kinderen in Nederland krijgen via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) kinkhoestvaccinaties. Ook volwassenen kunnen zich laten vaccineren tegen kinkhoest.

Symptomen van kinkhoest:

  • Kinkhoest begint met verschijnselen van een verkoudheid.
  • Na een paar weken hoest de patiënt steeds vaker en langer, vooral ‘s nachts.
  • Hoestbuien kunnen leiden tot braken en blauwe plekken rond de ogen.
  • Baby’s kunnen moeite hebben met ademhalen tijdens hoestbuien.
Bron: RIVM


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,908FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.2 ° C
10.1 °
6.6 °
74 %
0.9kmh
100 %
vr
7 °
za
14 °
zo
16 °
ma
16 °
di
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.