18.3 C
Purmerend
maandag 13 mei 2024
Home112Man uit Westbeemster veroordeeld voor runnen hennepkwekerij en diefstal stroom

Man uit Westbeemster veroordeeld voor runnen hennepkwekerij en diefstal stroom

Westbeemster – Een man uit Westbeemster is door het hof in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand en een taakstraf van 120 uur voor het telen van hennep en het stelen van stroom met een proeftijd van 2 jaar. Een lagere rechter kwam op dezelfde straffen uit.

De man had in zijn woning 78 hennepplanten en 607 hennepstekken gekweekt. Hij had de stroom voor de kwekerij illegaal afgetapt van het energienetwerk. Het hof oordeelde dat de man hiermee de gezondheid van gebruikers en de veiligheid van omwonenden in gevaar had gebracht.

Onderzoek Liander

Op 6 februari 2020 is door een fraudespecialist van Liander N.V. een onderzoek ingesteld naar de aansluiting, waaronder de meetinrichting die eigendom is van Liander N.V. en die zich bevindt in bovengenoemd perceel. De eerdergenoemde fraudespecialist zag dat de zegels van het zogenoemde klemmendeksel van de elektriciteitsmeter waren verbroken. Nadat hij het klemmendeksel had verwijderd, zag hij dat de zogenoemde shunt(jes) van de elektriciteitsmeter waren opengezet. Door het openzetten van de shunt(jes) komt de elektriciteitsmeter stil te staan. Hierdoor werd zowel het elektriciteitsverbruik van de aanwezige hennepplantage alsmede het huishoudelijk elektriciteitsverbruik niet geregistreerd. Naar aanleiding van deze inventarisatie en het door Liander N.V. ingestelde onderzoek is een berekening gemaakt waaruit blijkt dat minimaal 332885 kWh illegaal is afgenomen (weggenomen). Het totaalbedrag dat de contractant hierdoor aan Liander N.V. verschuldigd is, bedraagt € 39.077,27.

Bedreiging en afpersing

De man heeft verklaard dat hij werd bedreigd en gedwongen om de hennep te kweken. Het hof heeft deze bewering verworpen, omdat de man onvoldoende bewijs heeft geleverd. “Enige onderbouwing heeft de verdachte wel gegeven, maar op grond daarvan kan niet worden geoordeeld dat sprake was van een van buiten komende drang waaraan de verdachte redelijkerwijze geen weerstond kon bieden, zodat er geen aanleiding is om de verdachte vanwege de gestelde bedreiging en afpersing niet of in verminderde mate strafbaar te achten.”

Het hof heeft bij de strafmaat rekening gehouden met de ernst van de feiten, de omstandigheden waaronder de feiten zijn begaan en het feit dat de man geen strafblad had voor hennepteelt.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,909FansLike
2,551VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
18.3 ° C
19.4 °
16.7 °
78 %
1.3kmh
10 %
ma
18 °
di
24 °
wo
20 °
do
19 °
vr
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.