6.7 C
Purmerend
maandag 15 april 2024
HomeBeemsterBurgemeester Van Selm deelt Drugsemmers uit om drugscriminaliteit te herkennen

Burgemeester Van Selm deelt Drugsemmers uit om drugscriminaliteit te herkennen

Purmerend – Burgemeester Ellen van Selm heeft woensdag 3 april de eerste Drugsemmer uitgereikt aan agrariër Jan van Kempen in Zuidoostbeemster. De emmer bevat diverse producten met ludieke waarschuwingen om agrariërs en eigenaren van schuren te helpen de gevaren van drugscriminaliteit te herkennen.

Tussen 8 en 24 april worden de Drugsemmers bezorgd bij alle agrarische bedrijven in het buitengebied. Medewerkers van de gemeente, NHVeilig, LTO en de politie bespreken met de ondernemers de mogelijke signalen van criminaliteit aan de hand van de inhoud van de emmer.

Gevaren van drugscriminaliteit

Een schuur waar een hennepkwekerij in wordt gebouwd, een loods waar pillen worden geproduceerd, de opslag van chemische middelen of een plekje achteraf waar ingrediënten voor het maken van drugs liggen: het zijn allemaal voorbeelden van hoe (agrarische) ondernemers onbedoeld betrokken kunnen raken bij drugscriminaliteit.

Hoewel eigenaren vaak niet weten wat er in hun pand plaatsvindt, zijn de gevolgen van drugscriminaliteit voor een (boeren)bedrijf vaak groot. Als sprake is van drugscriminaliteit kan het pand worden gesloten en wordt er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Daarnaast blijft de eigenaar van het pand vaak met de kosten voor herstel/schade aan het pand zitten.

Preventie en signalering

De gemeente wil met de Drugsemmers ondernemers bewust maken van de gevaren van drugscriminaliteit en hen leren de signalen van drugsproductie te herkennen. De ondernemers weten dat ze vermoedens anoniem kunnen melden bij Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).

Samenwerking

Burgemeester Van Selm: “De meeste ondernemers hebben een gezond bedrijf in het buitengebied en iedereen heeft er belang bij om de omgeving veilig en leefbaar te houden. De agrariërs zijn de ogen en oren van het gebied. Het is belangrijk dat zij zich daarvan bewust zijn en dat ze weten waar ze terechtkunnen met vragen over of signalen van ondermijning.”

De gemeente Purmerend grijpt deze gesprekken ook aan om in contact te blijven met de agrarisch ondernemers. Zo nodig kunnen zij ook in contact komen met de wijkmanager en accountmanager agrariërs bij de gemeente. Daarnaast zoekt de gemeente hierin de samenwerking op met LTO Noord. Ondernemers kunnen ook terecht bij de vertrouwenspersoon van LTO.

Persoonlijk in gesprek

Agrarisch ondernemer Jan van Kempen is blij met de actie: “Ik heb zelf ook weleens de vraag gehad om ruimte vooral ‘s nachts beschikbaar te stellen. Als je net een beroerd jaar hebt of even krap zit, kun je vatbaar zijn voor dit soort voorstellen. Volgens mij is het goed om persoonlijk met elkaar in gesprek te gaan aan de hand van deze emmer. Het verkleint de afstand en daarmee het wantrouwen tussen agrariërs en de overheid. En het geeft de overheid een gezicht.”

Op de kopfoto van links naar rechts: Gaby de Ruiter (LTO), agrariër Jan van Kempen, burgemeester Ellen van Selm en Sanne Konijn, accountmanager agrarisch ondernemers bij de gemeenteSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
matige regen
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
76 %
3.6kmh
100 %
ma
7 °
di
10 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.