13.5 C
Purmerend
zondag 14 april 2024
Home* HorecaPetitie tegen nieuwe markthal

Petitie tegen nieuwe markthal

Purmerend – Op 23 juni 2017 nam wethouder Hans Krieger 70 handtekeningen in ontvangst, die pleiten tegen de komst van de nieuwe markthal – in deze vorm – op het voormalig NuKa-terrein. De handtekeningen werden door ondernemers Lida en Paul aangeboden namens omwonenden, een VVE en collega-ondernemers.

In februari van dit jaar presenteerde de Purmerendse grondontwikkelaar Attica een plan voor een nieuwe markthal in het centrum van Purmerend. Tussen de Koemarkt en de Plantsoenstraat zal een multifunctionele hal – met zeven grote koop-appartementen – gebouwd gaan worden in monumentale stijl. In maart werd er een presentatie aan de gemeenteraad gegeven. Op 3 mei 2017 tekende Attica een anterieure overeenkomst met de Gemeente Purmerend over het plan. Hierin legden de partijen afspraken vast over het ontwikkelen (bebouwen) van het perceel.  In het najaar zal de gemeenteraad naar de plannen kijken en mogelijk instemmen met een wijziging van het bestemmingsplan.

Gaandeweg het proces is de weerstand tegen de komst van de hal bij omwonenden en ondernemers in de omgeving van het bouwproject toegenomen. De bezwaren gaan vooral over de hoogte van het gebouw, het verdwijnen van c.a. 80 parkeerplaatsen en de bestemming van de hal.

De plannen van Attica zijn groots

“De hal zelf wordt even hoog als de dakgoot van Proeflokaal Bakker”, zo vertelt onderneemster Lida. “Daar bovenop komen echter nog twee woonlagen met 7 grote appartementen. En daarmee wordt het gebouw 15 meter hoog. Met name voor de bewoners aan de zijkant van de Koemarkt en de Plantsoenstraat verdwijnt al het licht en privacy door de enorme omvang van het complex. Zodra er met de bouw begonnen, wordt verdwijnen er c.a. 80 parkeerplaatsen die nu op het voormalig NuKa-terrein liggen. Deze parkeerplaatsen zijn noodzakelijk. Zowel voor omwonenden met een parkeervergunning, als ook voor de bereikbaarheid van de binnenstad en daarmee voor de ondernemers”.

Verder zal de taxi-standplaats naar achteren worden verplaatst, naar een strook bij parkeergarage ‘t Lammetje. Daar zal in de toekomst slechts plaats zijn voor 4 taxi’s. En dat is te krap voor de c.a. 10 taxi’s die er nu op weekend-avonden staan.

Het markthuisje, een rijksmonument, zal door de komst van de hal verplaatst moeten gaan worden. Waarschijnlijk zal dit monumentale pandje tussen de nieuwe Markthal en de Stallen komen te staan.

Het laatste bezwaar gaat over de bestemming van de hal. Er komt geen algemene publieke functie in. De hal zal slechts open worden gesteld voor specifieke evenementen. Deze keuze is gemaakt omdat de kans op vandalisme groot is. “Doodzonde om een groot stuk van het horecaplein voor het grootste gedeelte van de tijd leeg te laten staan”, aldus een van de ondertekenaars van de petitie. “Wat voegt dit toe aan Purmerend? Een markthal die grotendeels niet wordt gebruikt terwijl er al zoveel leegstand is in de binnenstad”, zegt een ander.

Wethouder Krieger zal de handtekeningen en de bezwaren delen met de ontwikkelaar Attica. 

 Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,871FansLike
2,545VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.5 ° C
15.7 °
11.1 °
58 %
5.4kmh
100 %
zo
13 °
ma
8 °
di
9 °
wo
9 °
do
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.