* Westbeemster

Na 75 jaar monument voor omgekomen geallieerden in Westbeemster (video)

Westbeemster – Na 75 jaar komt er eindelijk een oorlogsmonument in Westbeemster. In de nacht van 25 op 26 juni 1943 stortte een Britse Lancaster-bommenwerper neer in een weiland bij Westbeemster. Ter nagedachtenis aan het grootste ongeluk in de Beemster in oorlogstijd wordt er morgenavond een monument onthuld. Een plaquette met de namen van de zeven jonggestorven mannen.

De plaquette komt te hangen tegen de muur van café De Kerckhaen, de plek waar destijds een van de motoren van het vliegtuig terechtkwam. Toen het vliegtuig om drie uur uur ’s nachts in het weiland achter de boerderij van Scheringa ontplofte, vloog de motor over de kerk heen en belandde via de muur van het café op het kerkplein.

Dichtbij

De nu 96-jarige Hein Stevers maakte het die bewuste nacht van dichtbij mee. Hij werkte in de bakkerij van zijn vader en moest om twaalf uur zijn bed uit. Iets daarvoor schrok hij wakker toen zijn zolderkamer verlicht werd door het brandende vliegtuig. Het toestel vloog vlak langs de kerk, over de pastorie en kwam in een weiland terecht.” Zo’n 70 meter achter de boerderij van Scheringa”, vertelt Hein. “Zes man onder wie Poepi Dekker, een smid die altijd een hamer bij zich droeg, zijn ernaartoe gegaan. Met die hamer heeft hij op de romp van het vliegtuig geslagen, maar hij kreeg het niet open. Ze hoorden nog geluid binnen en riepen ‘doe open, het is goed volk’. Dat is de bemanning niet gelukt, waarschijnlijk omdat ze gewond waren.”

“Enorme klap”

De mannen zijn toen weggegaan en vervolgens is door de politie iedereen weggestuurd. Drie uur later is het vliegtuig ontploft. “Een enorme klap”, zegt Hein. “Bommen van 500 pond. Alle ruiten in de omgeving sprongen kapot en een modderstroom spoot over het dorp. Op de plek zelf was een krater van wel 20 meter diep.”

De onthulling van het monument wordt morgenavond verricht door Jonathan Porritt, een nazaat van Flight Sergeant Lawrence George Porritt. Er wordt een minuut stilte gehouden en er worden kransen en bloemen gelegd. In een naastgelegen café is een kleine tentoonstelling.

Meer informatie op: http://www.monumentaircrashwestbeemster.nl

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.