Na 75 jaar monument voor omgekomen geallieerden in Westbeemster (video)

Westbeemster – Na 75 jaar komt er eindelijk een oorlogsmonument in Westbeemster. In de nacht van 25 op 26 juni 1943 stortte een Britse Lancaster-bommenwerper neer in een weiland bij Westbeemster. Ter nagedachtenis aan het grootste ongeluk in de Beemster in oorlogstijd wordt er morgenavond een monument onthuld. Een plaquette met de namen van de zeven jonggestorven mannen.

De plaquette komt te hangen tegen de muur van café De Kerckhaen, de plek waar destijds een van de motoren van het vliegtuig terechtkwam. Toen het vliegtuig om drie uur uur ’s nachts in het weiland achter de boerderij van Scheringa ontplofte, vloog de motor over de kerk heen en belandde via de muur van het café op het kerkplein.

Dichtbij

De nu 96-jarige Hein Stevers maakte het die bewuste nacht van dichtbij mee. Hij werkte in de bakkerij van zijn vader en moest om twaalf uur zijn bed uit. Iets daarvoor schrok hij wakker toen zijn zolderkamer verlicht werd door het brandende vliegtuig. Het toestel vloog vlak langs de kerk, over de pastorie en kwam in een weiland terecht.” Zo’n 70 meter achter de boerderij van Scheringa”, vertelt Hein. “Zes man onder wie Poepi Dekker, een smid die altijd een hamer bij zich droeg, zijn ernaartoe gegaan. Met die hamer heeft hij op de romp van het vliegtuig geslagen, maar hij kreeg het niet open. Ze hoorden nog geluid binnen en riepen ‘doe open, het is goed volk’. Dat is de bemanning niet gelukt, waarschijnlijk omdat ze gewond waren.”

“Enorme klap”

De mannen zijn toen weggegaan en vervolgens is door de politie iedereen weggestuurd. Drie uur later is het vliegtuig ontploft. “Een enorme klap”, zegt Hein. “Bommen van 500 pond. Alle ruiten in de omgeving sprongen kapot en een modderstroom spoot over het dorp. Op de plek zelf was een krater van wel 20 meter diep.”

De onthulling van het monument wordt morgenavond verricht door Jonathan Porritt, een nazaat van Flight Sergeant Lawrence George Porritt. Er wordt een minuut stilte gehouden en er worden kransen en bloemen gelegd. In een naastgelegen café is een kleine tentoonstelling.

Meer informatie op: http://www.monumentaircrashwestbeemster.nl

Regio Media TV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Elke vrijdag om 12:00 uur in uw mailbox.

Laatst binnengekomen

Volg en vind ons leuk op Facebook

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*