11.7 C
Purmerend
dinsdag 21 maart 2023
Home112OM eist 60 maanden voor uitlokking schietincident en wapenbezit tegen 21-jarige Edammer

OM eist 60 maanden voor uitlokking schietincident en wapenbezit tegen 21-jarige Edammer

Edam – De officier van justitie heeft vandaag 60 maanden geëist tegen een 21-jarige man uit Edam die ervan verdacht wordt een schietincident te hebben uitgelokt. Dat vond plaats  op 29 april 2020 in het Frederik Hendrikplantsoen in Amsterdam-West . Ook wordt de man verdacht van wapenbezit, niet alleen van het toen gebruikte wapen maar ook van meerdere wapens waarmee hij te zien is in een videoclip. 

Bij het schietincident in de vroege avond van 29 april 2020 werd een 24-jarige vader in het bijzijn van zijn 4-jarige zoontje in zijn been geschoten. De minderjarige schutter, die direct kon worden aangehouden, is inmiddels onherroepelijk veroordeeld. Vandaag stond de man op zitting die ervan verdacht wordt de opdrachtgever te zijn. Hij zou de minderjarige jongen 2000 euro hebben geboden, het wapen hebben geleverd en de jongen vanuit Zuidoost naar het Frederik Hendrikplantsoen hebben gebracht. Zijn DNA is aangetroffen op het patroon dat in het gebruikte vuurwapen zat. De verdachte heeft geen openheid van zaken willen geven, het motief blijft dan ook onduidelijk.

Schokkend

De officier van justitie in zijn requisitoir: “Verdachte heeft een minderjarige jongen gevraagd om een man in een publiek park op klaarlichte dag, in aanwezigheid van zijn 4-jarige zoontje, in het been te schieten. Een werkelijk schokkende gebeurtenis, vooral ook omdat hieruit een ongekend gebrek aan respect voor de lichamelijke integriteit van het slachtoffer maar ook de veiligheid van de aanwezigen blijkt. Dit soort schietpartijen draagt ook in zijn algemeenheid bij aan gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving. (-) Het is in zekere zin een wonder dat het niet erger is uitgepakt, aangezien verdachte een zenuwachtige 16-jarige knul die nooit eerder een wapen vast had gehad op pad heeft gestuurd om iemand neer te schieten.”

Wapens in videoclips

De man wordt behalve van het uitlokken van het schietincident verdacht van vuurwapenbezit. Ten eerste van het vuurwapen dat hij die avond in april vorig jaar aan de minderjarige jongen had gegeven om het slachtoffer in zijn been te schieten. Maar ook wordt hij verdacht van het bezit van meerdere vuurwapens die te zien zijn in de clip van een rapnummer dat verdachte in december vorig jaar heeft uitgebracht. In de clip is te zien hoe verdachte, samen met een aantal onbekend gebleven anderen, met meerdere – echte – vuurwapens zwaait. De vuurwapens worden door verdachte en de anderen getoond en ook op de camera gericht, terwijl er dreigende teksten worden gerapt en schietende bewegingen worden gemaakt. Het Openbaar Ministerie treedt strafrechtelijk op tegen het gebruik van wapens in videoclips of social media. 

Alles afwegende heeft de officier vandaag een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 60 maanden gevorderd. De rechtbank doet op 6 mei uitspraak. 


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,211FansLike
2,236VolgersVolg
1,560VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.7 ° C
12.8 °
10 °
86 %
0.5kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
13 °
vr
12 °
za
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.