8.4 C
Purmerend
zaterdag 9 december 2023
HomePurmerend16% van de Purmerendse kinderen heeft overgewicht: "moeilijk te verklaren"

16% van de Purmerendse kinderen heeft overgewicht: “moeilijk te verklaren”

Purmerend – Gemiddeld 16% van de Purmerendse kinderen tussen 2 en 14 jaar heeft overgewicht (4% boven landelijk gemiddelde). In een memo aan de gemeenteraad laat wethouder Rotgans weten dat het moeilijk is te verklaren waarom het overgewicht onder kinderen de afgelopen jaren is toegenomen. Wel geeft de wethouder mogelijke redenen aan.

“We zien dat Purmerend en Beemster hierin afwijken van de landelijke trend: landelijk daalt het overgewicht bij jonge kinderen en in onze gemeenten niet. Ook zien we dat overgewichtcijfers van de jeugd per wijk verschillen’, schrijft de wethouder.

Bron: GGD Zaanstreek / Waterland

Verklaringen van de toename onder jeugd in Purmerend in vergelijking met de regio zijn mogelijk te vinden in ontwikkelingen als:

  • Purmerend is een stad. Aangezien de omgeving grote invloed heeft op ons gedrag, weten we van een stedelijke omgeving dat inwoners minder worden verleid tot beweging en het makkelijker is om ongezond voedsel te verkrijgen. Denk aan de ongezond voedsel in de omgeving van middelbare scholen, scholieren hoeven minder ver te fietsen, het voelt in een stad vaak minder veilig om kinderen buiten te laten spelen.
  • Ook is wetenschappelijk aangetoond dat er een verband is tussen overgewicht en opleidingsniveau en aantal inwoners met een niet-westerse achtergrond.
  • Aangezien het gemiddelde opleidingsniveau van Purmerend wat lager ligt dan landelijk en het aantal inwoners met een niet-westerse achtergrond wat hoger dan landelijk én regionaal, zou dit ook onderdeel van een verklaring kunnen zijn.
  • Kinderen zijn steeds minder vaak lid van een sportvereniging en kinderen eten minder groente, zo blijkt uit de Kindmonitor van GGDZW.
  • Gamen wordt steeds populairder, waardoor kinderen meer zitten (dit speelt vanaf 10 jaar).
  • Het aantal fastfood-restaurants in Purmerend is de tussen 2015 en 2018 toegenomen.

Preventieve inzet

De wethouder schrijft dat preventieve inzet op overgewicht de beste kans van slagen heeft. “Ongezonde gewoontes zijn aangeleerd en afleren is best lastig. Daarom is het belangrijk om kinderen van baby af aan gezonde gewoontes aan te leren, zodat zij daar in hun verdere leven profijt van hebben. Een gezonde omgeving helpt enorm bij het stimuleren van gezond gedrag.”

Om die reden is de wethouder geregeld in gesprek met instellingen die betrokken zijn bij onze jeugd, denk aan onderwijs, kinderopvang en sportverenigingen. “Door samen te werken kunnen we hierin stappen maken. Deze gezamenlijke inspanningen staan benoemd en bekrachtigd in onder andere het sportakkoord, de onderwijsagenda en het – op dit moment op te stellen – preventieakkoord om de gezondheid te bevorderen.”

Project

In totaal ontvangen 200 gezinnen uit Purmerend en 50 gezinnen uit Beemster, met een baby die na 1 maart tussen de 4 en 6 maanden is, 8 weken gratis een Baby Groente Tas. Volgens de wethouder is dat belangrijk: “Helaas halen heel weinig kinderen in Nederland de groentenorm, zo’n 1% tot 30%. Voor het leren eten van groente is de leeftijd van 4 tot 12 maanden cruciaal. Als je dan groente proeft, is de kans groter dat je ze later ook lust. Bovendien is deze leeftijdsfase kansrijk om op te interveniëren, omdat ‘baby’s nog niet protesteren’ en ouders van een pasgeboren baby meestal open staan voor gezond leven. Waar gezondheidsinterventies op andere leeftijden vaak als betuttelend worden ervaren, zijn deze in de babyfase juist welkom.”

Elke week krijgen ouders een tas met 2 soorten groente en een recept voor de baby én voor de volwassenen, thuisbezorgd. Als het project een succes wordt gaat er gekeken worden of dit project structureel in de gemeente uitgerold kan worden.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,742FansLike
2,524VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.4 ° C
10 °
7.2 °
84 %
5.8kmh
100 %
za
11 °
zo
10 °
ma
9 °
di
9 °
wo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.