17.3 C
Purmerend
dinsdag 16 juli 2024
HomePurmerendKoe en varken tijdelijk terug op de Koemarkt

Koe en varken tijdelijk terug op de Koemarkt

Echte koeien en varkens zijn in Purmerend al een poosje verbannen van de markt en als aandenken aan de eeuwenlange veemarkt siert sinds 2009 het bronzen kunstwerk ‘Koeien’ van Hans Kuyper het plein. Van maandag 17 juli tot en met 24 augustus krijgen zij echter gezelschap van een koe en een varken. Geen echte dieren, maar twee flink uit de kluiten gewassen beelden, onder het motto Ode aan de koe en Ode aan het varken.

Deze beelden zijn onderdeel van een serie kunstwerken van Jantien Mook en zijn gericht op de schoonheid en vitaliteit van de natuur. Jantien: “Ahimsa, de rustende koe, is op reis door Nederland om de koe te bedanken en te eren voor haar overvloedig geven, al eeuwenlang. Tegelijkertijd verwijst ze naar Moeder Aarde. De koe spiegelt onze innerlijke rust. Ze leert ons te vertragen en waar wij behoefte aan hebben: meer verbinding en contact. Dieren zijn niet bezig om iets te worden, ze zijn in harmonie met hun omgeving. Iedereen is welkom in haar cirkel. Als we opnieuw oog krijgen voor onszelf en alles wat leeft op deze wonderlijke planeet zien we dat iedereen iets waardevols bijdraagt.”

Varken

Ode aan het Varken vraagt aandacht voor de leefsituatie van varkens Het laat een varken zien dat met drie poten in de lucht naar de vrijheid springt. Jantien maakte het varken van 5×4×7 meter samen met Dirk-Jan Schrander. De sculptuur is grotendeels gemaakt van ronde cortensstalen plaatjes, die door Schrander aan gebogen draadstaal zijn gelast. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Genieten

Na tentoonstellingen in verschillende gemeentes komen ze nu naar Purmerend. De kunstwerken sluiten goed aan op de ambities van het Programma Binnenstad. ‘Eén van de pijlers daarvan is om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken en te zorgen dat er meer te beleven is. Met deze beelden creëren we twee bijzondere plekken waar mensen elkaar tijdens de zomermaanden kunnen ontmoeten, even kunnen zitten en kunnen genieten van onze binnenstad.’

Activiteiten

n aanvulling op de beelden organiseren Bureau Toerisme Laag Holland, de BIZ Binnenstad en de BIZ Koemarkt tijdens de periode van de tentoonstelling verschillende activiteiten rondom de kunstwerken, zoals een fotowedstrijd en een speurtocht. Het beeld van de koe wordt geplaatst op de Koemarkt in de omgeving van de zitbank en het beeld van het varken op het plein tegenover de Markthal.

Meer informatie over de beelden en de kunstenaar is te vinden op https://www.odetothewilderness.com/  of via mail: [email protected].Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.3 ° C
18 °
16.6 °
79 %
5.8kmh
95 %
di
18 °
wo
21 °
do
23 °
vr
25 °
za
27 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.