16.8 C
Purmerend
dinsdag 18 juni 2024
HomePurmerendStadspartij -BPP zet zich in voor behoud van Oorlogsmonument Zuiderweg 41

Stadspartij -BPP zet zich in voor behoud van Oorlogsmonument Zuiderweg 41

Purmerend – StadspartijBeemster Polder Partij heeft een initiatiefvoorstel ingediend om ervoor te zorgen dat de oorlogsmonumenten in de gemeente worden behouden voor toekomstige generaties. Het focuspunt van dit initiatief is het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ op het perceel Zuiderweg 41 in Zuidoostbeemster. Hier worden de twee RAF-piloten herdacht die op 19 augustus 1940 boven de Beemster zijn omgekomen. De partij komt met het voorstel om de toekomst van het monument veilig te stellen.

Het monument aan de Zuiderweg is een van de acht oorlogsmonumenten in de gemeente Purmerend. Wat het uniek maakt, is dat het zich op particulier terrein bevindt en volledig in particulier beheer is. Elk jaar op 4 mei vindt hier een herdenkingsceremonie plaats, waarbij onder andere familieleden van één van de omgekomen piloten, vertegenwoordigers van de gemeente en de Royal Air Force Association aanwezig zijn.

Gemeentelijk monument

Om ervoor te zorgen dat het monument ook in de toekomst behouden blijft en de herdenkingen kunnen blijven plaatsvinden, heeft de partij, in samenspraak met de eigenaar, het initiatief ingediend. Het monument zou bijvoorbeeld kunnen worden aangewezen als gemeentelijk monument, wat extra bescherming biedt. Ook wordt er gedacht aan een aparte ontsluiting vanaf het fietspad tot het monument.

Het initiatief moet beginnen met de intentieverklaring van de gemeenteraad om oorlogsmonumenten te behouden en te beschermen. Vervolgens zal er een plan van aanpak worden ontwikkeld voor het monument op Zuiderweg 41. Dit plan kan ook als voorbeeld dienen voor andere oorlogsmonumenten in de gemeente.

Financiële consequenties

Aan het college wordt gevraagd om een plan van aanpak aan de raad voor te leggen. Dit plan moet de financiële consequenties inzichtelijk maken. Besluitvorming over eventuele financiële consequenties is dus op een later moment. De gemeente zal ook nauw moeten samenwerken met belanghebbenden, waaronder de eigenaar van het perceel en de familieleden van de omgekomen bemanning. Verder kan het Historisch Genootschap Beemster worden betrokken voor historische informatie en expertise.

Het doel is om tegen juni 2024 concrete stappen te zetten om de toekomst van het monument op Zuiderweg 41 veilig te stellen, zodat herdenkingen op deze bijzondere plek kunnen blijven plaatsvinden.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.8 ° C
17.8 °
15.6 °
87 %
3.3kmh
100 %
di
16 °
wo
18 °
do
20 °
vr
21 °
za
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.