20.1 C
Purmerend
woensdag 24 juli 2024
HomePurmerendKoopjesketen Big Bazar nadert faillissement, eerste aanvraag vandaag gepland

Koopjesketen Big Bazar nadert faillissement, eerste aanvraag vandaag gepland

Koopjesketen Big Bazar heeft gistermiddag te horen gekregen dat de rechter geen extra tijd toekent om het bedrijf financieel gezond te maken. De betalingsachterstanden zijn aanzienlijk opgelopen, waardoor de keten in zwaar weer verkeert. Big Bazar had gehoopt op vier extra maanden, maar de rechter was niet onder de indruk van de aanpak van de financiële problemen en heeft het verzoek afgewezen. Hierdoor lijkt het einde nabij voor de populaire keten.

De afgelopen periode hebben meerdere schuldeisers faillissementsaanvragen ingediend tegen Big Bazar. Vandaag zal de eerste aanvraag in behandeling worden genomen. De advocaat van Big Bazar-directeur Jerke Kooistra gaf gistermiddag bij de NOS aan dat zijn cliënt “zwaar teleurgesteld is en alle hoop laat varen”. Schuldeisers daarentegen zijn opgelucht dat er nu duidelijkheid is. Ze hopen via een faillissementsaanvraag nog een deel van hun geld terug te krijgen.

Saneringsplan

Het plan van Big Bazar-directeur Kooistra om de situatie te verbeteren werd vorige week in de rechtbank besproken. Hij verklaarde dat van de 23 verlieslatende winkels er al 12 gesloten zijn en dat er nieuwe investeerders zouden komen. Bovendien verwachtte hij dat de omzet over november en december aanzienlijk zou bijdragen aan het herstel van Big Bazar.

De rechter was niet overtuigd van het saneringsplan en twijfelde aan de realistische haalbaarheid van de verwachte omzet. Daarnaast werd het niet betalen van de huur voor september zwaar meegewogen in de beslissing. Volgens de rechter toonde dat aan dat er geen concrete verbetering in zicht was.

30 miljoen schuld

Het totale schuldbedrag van Big Bazar is naar verluidt opgelopen tot bijna 30 miljoen euro, met schulden bij leveranciers, verhuurders en de Belastingdienst. Ondanks de hoop van Big Bazar om in gesprek te gaan met de schuldeisers, bleek in de rechtbank dat zes van de zeven schuldeisers geen vertrouwen hadden in de saneringsplannen en concludeerden dat er geen financiële dekking was voor de voorgestelde herstructurering.

Indien Big Bazar wel uitstel had gekregen, zouden faillissementsaanvragen en oudere claims van betalingsachterstanden tijdelijk worden opgeschort. Dit zou de kans bieden om in een zogeheten WHOA-procedure tot een overeenkomst te komen tussen de onderneming en schuldeisers. Echter, nu dit traject van de baan is, zullen verschillende faillissementsaanvragen van verhuurders, leveranciers en een uitzendbureau onmiddellijk worden behandeld. De eerste aanvraag staat deze morgen gepland bij de rechtbank Amsterdam.

In onze regio zit er een Big Bazar in Purmerend en Landsmeer. In totaal heeft het concern 103 winkels waarvan 17 met een zogenaamde XXL formule. Het concern heeft zo’n 1350 medewerkers in dienst.

Update 05/09/2923:

De ondernemingsraad van Big Bazar heeft op het laatste moment een verzoek ingediend voor de aanstelling van een herstructureringsdeskundige. Hierdoor worden de faillissementsaanvragen voorlopig geschorst, waardoor de keten extra tijd krijgt om met schuldeisers tot een akkoord te komen.

Het is echter nog niet duidelijk hoeveel extra tijd dit precies oplevert, aangezien de rechtbank in Leeuwarden nog moet beslissen over de mogelijke aanstelling van een herstructureringsdeskundigeSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Eind 2021 is de keten verkocht aan BB Retail en is daar nu nog onderdeel van.

    Big Bazar zit in Purmerend in het Makado Winkelcentrum, net verbouwd en verhuisd.
    Nog wel tenminste….het assortiment was na de verhuizing al aanzienlijk ingekrompen.
    Sneu voor het personeel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.1 ° C
21.1 °
18.9 °
62 %
0.5kmh
9 %
wo
18 °
do
18 °
vr
21 °
za
20 °
zo
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.