17.8 C
Purmerend
woensdag 10 juli 2024
HomeRegionaalGroeiend aantal meisjes verdacht van misdrijven in 2022

Groeiend aantal meisjes verdacht van misdrijven in 2022

Regionaal – In het jaar 2022 werden in Nederland maar liefst 17,5 duizend jongeren tussen de leeftijd van 12 en 18 jaar door de politie verdacht van het plegen van misdrijven. Wat deze statistieken opvallend maakt, is dat ruim een kwart van de verdachten meisjes waren. Dit markeert een opmerkelijke verandering, aangezien niet eerder het aantal meisjes onder de totale groep verdachten van 12 tot 18 jaar zo groot was.

Deze gegevens zijn afkomstig uit de Monitor Jeugdcriminaliteit, een rapport dat elke twee à drie jaar wordt gepubliceerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal was 1,4 procent van alle jongeren in de leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar verdacht van het plegen van een misdrijf gedurende het jaar 2022. Dit markeert een verandering ten opzichte van voorgaande jaren. Tussen 2010 en 2021 was er namelijk sprake van een halvering van het aantal minderjarige verdachten, maar deze daling lijkt in 2022 tot stilstand te zijn gekomen.

Stijging van 12%

Het aantal minderjarige verdachten bleef de laatste jaren redelijk stabiel, maar in 2022 werd een stijging van 12 procent waargenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Opvallend is dat meer dan 10 procent van alle geregistreerde verdachten nog geen 18 jaar oud was.

Hoewel de groep verdachte jongens nog steeds aanzienlijk groter is dan die van meisjes, was de groei onder meisjes in 2022 opvallend hoog, namelijk 42 procent. In 2022 was 26 procent van alle minderjarige verdachten een meisje, terwijl dit percentage in 2021 nog op 20 procent lag. Ook bij jongens was er een lichte stijging te zien, met een toename van 3 procent.

Winkeldiefstal

Het jaar 2022 markeerde ook het jaar waarin zowel jongens als meisjes het meest werden verdacht van winkeldiefstal of andere vermogensmisdrijven. Het aantal meisjes dat verdacht werd van winkeldiefstal steeg in dat jaar zelfs met maar liefst 70 procent. Ondanks deze toename blijft de groep verdachte jongens nog steeds groter. In 2022 bestond bijna de helft van de verdachte winkeldieven tussen de 12 en 18 jaar uit meisjes. Woninginbraak en wapenmisdrijven zijn voorbeelden van misdrijven waarbij bijna uitsluitend jongens verdacht werden.

Het jaar 2022 registreerde in totaal 6,2 duizend minderjarige verdachten van winkeldiefstal, wat neerkomt op 2,2 duizend meer dan in het voorgaande jaar en tevens meer dan in de afgelopen tien jaar. Ook het aantal minderjarige verdachten van wapenincidenten steeg met 7 procent naar 1,2 duizend.

Grasduinen in de Monitor Jeugdcriminaliteit 2022 kan hier.



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,960FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
17.8 ° C
18.5 °
17.2 °
84 %
1.8kmh
78 %
wo
21 °
do
19 °
vr
18 °
za
15 °
zo
14 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.