21.3 C
Purmerend
zondag 21 juli 2024
HomeRegionaalLangdurige energiecontracten voor mensen met zonnepanelen vaak niet meer mogelijk

Langdurige energiecontracten voor mensen met zonnepanelen vaak niet meer mogelijk

Regionaal – De wereld van energiecontracten ondergaat de laatste tijd een grote verschuiving voor mensen met zonnepanelen op hun daken. Voorheen konden zonnepaneelbezitters vaak profiteren van meerjarige contracten met vaste prijzen, maar nu lijken die mogelijkheden steeds schaarser te worden. Wat betekent dit voor jou als je zonnepanelen hebt of overweegt ze te installeren?

Bij enkele vooraanstaande energieleveranciers, zoals Essent en Eneco, en bij aanbieders als Oxxio en Energiedirect, is het momenteel niet langer mogelijk om te kiezen voor een driejarig vast tarief als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Het is het gevolg van een duidelijke verandering in de dynamiek van de energiemarkt.

Energieaanbieder Vandebron luidde deze deze verandering in. Het bedrijf kondigde recentelijk aan een extra heffing te zullen opleggen aan klanten die energie terugleveren aan het net. Dit geldt in principe voor bijna alle zonnepaneelbezitters, omdat op zonnige dagen de opgewekte stroom vaak de eigen behoeften overstijgt. Energieleveranciers hebben moeite om de onregelmatige stroomtoevoer van huishoudens naar het net in evenwicht te houden, en dit brengt aanzienlijke onbalanskosten met zich mee.

Deze onbalanskosten moeten ergens gecompenseerd worden, en in plaats van ze te verdelen over alle klanten, koos Vandebron ervoor om ze rechtstreeks door te berekenen aan mensen met zonnepanelen. Nu lijken andere energieleveranciers dezelfde weg in te slaan door voorlopig de optie van een driejarig contract voor zonnepaneelbezitters te schrappen.

Geen drie-jarige contracten meer

Een woordvoerder van Eneco bevestigt deze verandering aan RTL Nieuws en zei: “Net als sommige andere aanbieders bieden wij huishoudens met zonnepanelen tijdelijk geen vast contract met een looptijd van drie jaar aan.” Ze voegden eraan toe dat het bedrijf momenteel onderzoekt hoe ze de stijgende kosten eerlijk kunnen verdelen, maar dit is nog niet definitief vastgesteld.

Essent bevindt zich in een vergelijkbare situatie en heeft aangegeven dat het momenteel te onzeker is om zonnepaneelbezitters langdurige zekerheid te bieden. Naast de onbalanskosten maakt Essent zich ook zorgen over de terugleververgoeding die klanten ontvangen wanneer ze meer energie aan het net leveren dan ze verbruiken.

Het probleem hierbij is dat deze terugleververgoeding vaak hoger is dan de stroomprijs op het moment van daadwerkelijke teruglevering. Als veel mensen tegelijkertijd zonnestroom aan het net leveren, daalt de stroomprijs, wat Essent geld kost. Omdat het moeilijk is om op lange termijn te voorspellen hoeveel zonnestroom en windenergie er aan het net wordt geleverd, en hoe vaak leveranciers te maken hebben met extreem lage of zelfs negatieve stroomprijzen, kunnen zij momenteel geen zekerheid bieden voor een periode langer dan een jaar.

Vattenfall daarentegen, blijft zonnepaneelbezitters voorlopig de mogelijkheid bieden om een contract voor drie jaar af te sluiten.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Hetzelfde verhaal voor die “geweldige” elektrische auto’s. Straks betalen bezitters ervan meer wegenbelasting dan de benzinerijders.

  2. Braaf doen wat de (R)Overheid van de woningbezitter vraagt om vervolgens keihard afgestraft te worden.
    Hierna volgen wsch de overige getroffen milieumaatregelen betaalt door de brave burger.
    En bedenk: overstappen naar een concurrent van SVP is al helemaal onmogelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,965FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
21.3 ° C
22.8 °
20 °
73 %
1.8kmh
78 %
zo
22 °
ma
21 °
di
20 °
wo
20 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.