14.5 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomePurmerendVerspillingsvrije Week 2023 inspireert Nederland om het beste uit koelkast en vriezer...

Verspillingsvrije Week 2023 inspireert Nederland om het beste uit koelkast en vriezer te halen

Regionaal – De Verspillingsvrije Week is begonnen. Van 11 t/m 17 september 2023 roept stichting Samen Tegen Voedselverspilling Nederlanders op om bewuster om te gaan met de bewaarplekken van hun voedingsproducten. Een recent onderzoek onthulde dat, hoewel velen van ons nadenken over waar ze hun groenten en fruit bewaren, er nog steeds verwarring heerst over de juiste bewaarplaats. Deze bewustwordingscampagne heeft als doel de houdbaarheid van voedsel te verlengen en voedselverspilling te verminderen.

Uit het onderzoek blijkt dat 76% van de Nederlanders weliswaar aandacht besteedt aan de bewaarlocatie van groenten en fruit, maar dat niet iedereen altijd de juiste keuzes maakt.

Niet of wel in de koelkast?

Zo denkt 58% van de ondervraagden bijvoorbeeld dat een komkommer in de koelkast thuishoort, terwijl deze juist langer vers blijft op de fruitschaal. Ook paprika’s blijken vaak onterecht in de koelkast te belanden, terwijl ze beter op de fruitschaal bewaard kunnen worden. Omgekeerd geldt dat appels juist in de koelkast bewaard moeten worden om hun versheid tot wel 4 weken te behouden, iets wat bijna 60% van de ondervraagden niet wist.

Een ander punt van verwarring betreft eieren. Hoewel ze in de winkel buiten de koeling worden verkocht, is de beste bewaarplek voor eieren thuis in de koelkast, bij voorkeur in hun originele doos. De koude temperatuur verlengt de houdbaarheid en voorkomt de groei van schadelijke bacteriën.

Slim bewaren

De campagne benadrukt dat het slim bewaren van voedsel in de koelkast en vriezer kan bijdragen aan het voorkomen van voedselverspilling. In Nederland wordt gemiddeld 33,4 kg voedsel per persoon per jaar weggegooid, wat aanzienlijke gevolgen heeft voor het milieu. Door een week lang geen voedsel te verspillen, kunnen we meer dan 22 miljoen maaltijden besparen en ruim 33 miljoen kg CO2-uitstoot verminderen, wat overeenkomt met bijna 500.000 autoritjes tussen Groningen en Maastricht.

Meer informatie over bewaaradviezen van producten op de website hieronder.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
14.5 ° C
15.6 °
13.3 °
80 %
0.8kmh
8 %
do
23 °
vr
26 °
za
28 °
zo
23 °
ma
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.