Purmerend – Het gemeentehuis van Purmerend vulde zich gisteravond met minstens 150 boze hondeneigenaren, waarvan velen hun hond hadden meegenomen. Ze willen hondenopvang Dogrun van eigenaar Bram Bonhof koste wat kost behouden.
De gemeente onderzoekt namelijk plannen om een weg aan te leggen, dwars door het bos waar de opvang zit. Meer dan 4.200 mensen ondertekenden een petitie die werd overhandigd aan de gemeenteraad.
Dat er zoveel mensen zouden komen om de petitie aan te bieden aan het gemeentebestuur, had Bram niet verwacht. “Ze blijven ook maar binnenkomen”, zegt de eigenaar verrast. “Allemaal mensen van Dogrun.” Als hij het woord krijgt is hij te emotioneel om te spreken; in tranen geeft hij de microfoon af.
Bram zit inmiddels twintig jaar aan de rand van het Purmerbos. “Ik wil daar niet weg, ik wil er blijven. Niet alleen voor de natuur, ook voor de honden.” De eigenaar van de opvang denkt ook dat er mensen zullen zijn die in de problemen kunnen komen zodra de hondenopvang sluit. “Er is dan geen andere mogelijkheid of plek.” Dat zou tot de trieste situatie kunnen leiden dat mensen afstand moeten doen van hun huisdier.
Een van de betogers die een bord in haar hand heeft vertelt: “Voor mensen die werken of een dagje weg willen is het ideaal. Hij moet daarom blijven bestaan. De plek is dan ook echt uniek voor de honden. Daar mag absoluut geen weg doorheen.” Een ander vertelt dat ze al achttien jaar klant is bij Bram: “Ik breng de honden als ik moet werken. Dan kunnen de honden de hele dag naar de opvang. Dat bestaat verder niet in Purmerend.”
Vijfduizend woningen
Wethouder Pascal Verkroost (gebiedsontwikkeling) laat weten dat er een ‘heel reële kans’ is dat er een weg moet komen. Het gemeentebestuur is op dit moment aan het kijken naar de Oostflank. Daar wil Purmerend ongeveer vijfduizend woningen bouwen. “Die woningen moeten ontsloten worden en dit is een van de scenario’s. Als daar meer duidelijkheid over is, kunnen we ook verder praten.”
Begin 2024 wordt dat besluit genomen in de gemeenteraad. Het aanbieden van de petitie voor het behoud van de Dogrun is voor de wethouder een duidelijk signaal, maar de gemeentebestuurder kan geen beloftes doen. “De vraag is natuurlijk hoe je met dit soort signalen omgaat en hoe je hier invulling aan geeft. Wij kregen ook petities en vragen dat we woningen moeten realiseren, maar er zijn ook mensen die niets willen in het groen.”
‘Signalen nemen we serieus’
Het is aan de gemeenteraad om de belangen af te wegen. “Dit soort signalen nemen we daar serieus in mee.” De gemeente heeft nog geen alternatieve locatie voor de Dogrun, maar het duurt nog een tijd voordat de woningen er staan. “We zijn nog aan het begin van het proces, dus dat biedt Dogrun ook de gelegenheid om te kijken naar andere locaties. Daar willen we best over meedenken.”
Relevante artikelen: