5.7 C
Purmerend
woensdag 24 april 2024
HomePurmerendKringloop Noppes kan sociale karakter moeilijk permitteren: George (48) de dupe

Kringloop Noppes kan sociale karakter moeilijk permitteren: George (48) de dupe

Purmerend – De sociale idealen van kringloopwinkel Noppes zijn duur. Het lukt niet om de begroting rond te krijgen én iedereen aan het werk te houden. Deze week hoorde medewerker George dat hij na 24 jaar ontslagen wordt.

Toen George (48) 24 jaar geleden bij Noppes binnenliep, begon hij als een ietwat onzekere jongen in het magazijn. Later mocht hij mee op het transport, de kassa beheren en mensen helpen in de winkel. Binnen de muren van Noppes in Purmerend groeide George uit tot een volwassen man. Dat hij na bijna 25 jaar straks ergens anders moet solliciteren, kan hij zich eigenlijk niet voorstellen.

Toch kreeg hij deze week het nieuws dat hij niet meer welkom is. Kringloopwinkel Noppes zit in financieel zwaar weer en wil dit jaar fuseren met concurrent Rataplan. Als die fusie wil slagen, zegt voorzitter Annemarie Roggeveen, moeten eerst de personeelskosten naar beneden. En dus worden George en nog twee andere werknemers ontslagen.

De sociale insteek van de kringloopwinkel komt door de stijgende loonkosten steeds meer onder druk te staan. Van het bedrijf wordt een sociale werkplek verwacht waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt spullen verkopen voor een betaalbare prijs, maar die idealen zijn niet goedkoop en de kringloop krijgt geen subsidie. De winkel moet, net zoals ieder ander bedrijf, de eigen broek omhoog houden. En dat wringt.

Sociale zaak

Noppes, een kringloopwinkel met 14 locaties en zo’n 550 werknemers, is altijd een sociale zaak geweest. Het streven ‘werk voor iedereen’ wordt serieus genomen, zo’n 300 werknemers van het bedrijf hebben een afstand tot de arbeidsmarkt.

Maar, de keten heeft het zwaar. Vooral de hoge loonkosten, zo’n 60 procent van alle kosten, leiden tot moeilijkheden.

Het grote probleem, zegt Annemarie Roggeveen, voorzitter van Noppes, is dat mensen een verkeerd beeld hebben van de kringloop. “Zij denken dat alles hier van subsidie aan elkaar hangt, maar dat is onzin. Wij moeten net als ieder ander bedrijf onze eigen broek omhoog houden.”

Roggeveen zet daarom in op een fusie met het grotere Rataplan. Rataplan is eenzelfde soort onderneming, met dezelfde idealen en bovenal dezelfde Noord-Hollandse ‘aan de slag’-mentaliteit. Bovendien bestaat die keten uit nog meer locaties, waardoor de kosten lager zijn. “Als deze fusie niet doorgaat, dan redden wij het niet”, zegt Roggeveen.

Verkeerd beeld

Rachel Heijne, directeur van de branchevereniging kringlopen, ziet dat meer kringlopen in deze spagaat zitten. “Zij moeten hun kop boven water houden, net als elke andere onderneming terwijl mensen niet bereid zijn om bij een kringloop veel te betalen. Het laatste wat je wil is werknemers ontslaan, maar als je organisatie anders omvalt moet je het ergens vandaan halen.”

“Vroeger ging het om een ander principe”, zegt Roggeveen. “Toen kreeg je geld van het Rijk. Maar door de participatiewet is de bedrijfsvoering veranderd. Voor iedereen is dat zwaar, want je wil gewoon een sociale onderneming zijn.”

Die economische omslag bij Noppes heeft Evert, de stiefvader van George, in die 24 jaar ook gezien. Vreselijk vindt hij het. “Het sociale aspect verdwijnt. Het moet allemaal professioneler en economischer. Het is echt een bedrijf geworden, terwijl dat niet de opzet was. En om mensen die er al 25 jaar werken, er zo uit knikkeren, dat kan gewoon niet.”

Verslag: NH-Nieuws – Tom van Midden & Trix PieterseSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,901FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
5.7 ° C
7.3 °
4.4 °
74 %
1.8kmh
99 %
wo
9 °
do
10 °
vr
11 °
za
14 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.