5.7 C
Purmerend
woensdag 24 april 2024
HomeRegionaalSteeds meer Nederlanders beschermen persoonlijke gegevens op internet

Steeds meer Nederlanders beschermen persoonlijke gegevens op internet

Regionaal- Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat steeds meer Nederlanders maatregelen nemen om hun persoonlijke gegevens op internet te beschermen.

In 2023 gaf 89 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aan dergelijke voorzorgsmaatregelen te treffen, terwijl dit percentage in 2021 nog op 82 procent lag. Vooral het beperken van toegang tot profielgegevens en berichten op social media is aanzienlijk toegenomen.

Nederland loopt voorop in Europa

Nederland blijft voorop lopen in Europa als het gaat om het beschermen van persoonlijke informatie op internet. Dit blijkt uit het onderzoek “ICT-gebruik van huishoudens en personen” van het CBS. Dit grootschalige onderzoek wordt op dezelfde wijze uitgevoerd in alle EU-landen. In 2023 hebben ongeveer 6,5 duizend Nederlanders van 12 jaar of ouder deelgenomen aan deze enquête.

Specifieke maatregelen

De volgende maatregelen worden genomen om persoonlijke gegevens te beschermen:

  • Toegang tot locatiegegevens beperken: In 2023 heeft 77,9 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder de toegang tot locatiegegevens beperkt, vergeleken met 70,4 procent in 2021.
  • Toegang tot profielgegevens beperken: 70,3 procent van de bevolking heeft in 2023 de toegang tot profielgegevens beperkt, dit was 55 procent in 2021.
  • Commercieel gebruik niet toestaan: Ruim 60 procent van de Nederlandse bevolking staat niet toe dat hun persoonlijke gegevens voor commerciële doeleinden worden gebruikt. In 2021 was dit nog 68 procent.

Ouderen en online persoonsgegevens

Opvallend is dat 65-plussers minder vaak actief bezig zijn met het beschermen van persoonlijke informatie op internet. Slechts 74 procent van deze groep neemt maatregelen, terwijl bij de leeftijdsgroep van 12 tot 65 jaar maar liefst 93 procent dit doet. De jongere generaties zijn dus alerter op hun online privacy.

Daarnaast blijkt dat 60 procent van de internetgebruikers van 12 jaar of ouder zich enigszins zorgen maakt over het bijhouden van hun online activiteiten door anderen, een stijging ten opzichte van 55 procent in 2021.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,901FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
5.7 ° C
7.3 °
4.4 °
74 %
1.8kmh
99 %
wo
9 °
do
10 °
vr
11 °
za
14 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.