* Marken112NatuurRegionaal

Waterwolf houdt Marken in zijn greep

Marken – Legervoertuigen, brandweerwagens, auto’s van het Rode Kruis: een voor een komen ze het parkeerterrein aan het begin van Marken opgereden. Een grote groep inwoners staat klaar om in veiligheid te worden gebracht. Het hele eiland staat deze week in het teken van crisisoefening Waterwolf. Op die manier wil de provincie Noord-Holland, samen met de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, gemeente Waterland, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat, Defensie en overige hulpdiensten bekijken of alle partijen goed zijn voorbereid als Marken overstroomt.

Barbara Teerhuis woont al haar hele leven op Marken. Deze woensdagochtend staat ze ook op het parkeerterrein, klaar om geëvacueerd te worden. Ze heeft een grote tas en 3 kattenbenches bij zich. Met in elke een knuffelbeest; haar echte katten zitten nog thuis. Of Barbara haar huisdieren tijdens een echte overstroming ook mee zou nemen? “Nee, ik denk dat ik ze boven op zou sluiten, met genoeg voer tot we weer terug naar huis kunnen. Want dit allemaal meeslepen blijkt toch best wel een hoop gedoe.” Ze vindt het goed dat de oefening wordt gehouden. “Veel mensen onderschatten denk ik toch de risico’s en gevolgen”.

Acuut gevaar
Om haar heen rijden brandweerwagens en legervoertuigen af en aan. Een uur eerder zijn de leerlingen van de basisschool al van het eiland afgevoerd. “Dit doen we met gepast tempo”, zegt een medewerker van de brandweer. “Er is nu namelijk nog geen acuut gevaar: op dit moment is er alleen nog maar de dreiging van de dijk die doorbreekt.” Donderdag is Marken volgens het scenario overstroomd en worden de nog aanwezige bewoners over het water naar veilige plekken gebracht.

Samenwerking cruciaal
Volgens Iwan Schaap, projectleider bij de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, is Waterwolf uniek qua omvang. “We hebben een plan, dat we deze week testen. Er zijn meer dan 1000 mensen op de been en er werken 35 verschillende organisaties samen. Het is vooral heel belangrijk om te kijken of de afstemming tussen alle partijen goed gaat, dat is namelijk in de werkelijkheid ook cruciaal.”

Legervoertuig
Op het parkeerterrein staat inmiddels alweer een nieuwe groep bewoners klaar om geëvacueerd te worden. Een sergeant van het leger vraagt of er al wat mensen plaats kunnen nemen in het gereed staande grijze bestelbusje. “Een busje?”, roepen 3 bewoonsters in koor. “Nee joh, wij wachten wel op het volgende legervoertuig. Wanneer krijg je nou de kans om daar eens in te zitten?”

Bron: Provincie Noord-Holland

Header Foto: Haico Kats


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.