17.7 C
Purmerend
maandag 27 mei 2024
Home* GeschiedenisErfgoedbeleid Purmerend 2017 wordt vastgesteld

Erfgoedbeleid Purmerend 2017 wordt vastgesteld

Purmerend – Het erfgoed van Purmerend heeft een rijke geschiedenis van ruim 750 jaar. Uit dit verleden staan er nog veel historische gebouwen, objecten en ander erfgoed in de stad. De gemeente vindt het belangrijk om dit erfgoed te beschermen, omdat het deel uitmaakt van de identiteit van de stad. 

Daarom is het ‘erfgoedbeleid Purmerend 2017’ gemaakt. Hierin staat de visie van de gemeente op erfgoed. Belangrijk is het behoud en het vergroten van de zichtbaarheid en het de bekendheid van het erfgoed. Zo komt er voor ieder een toegankelijke digitale erfgoedkaart. https://www.purmerend.nl/kaarten/erfgoed/ Hierop staan alle rijks- en gemeentelijke monumenten met beschrijvingen en foto’s. Maar ook verdwenen erfgoed zoals stadspoorten, marktplaatsen, fabrieken en gebouwen als Slot Purmersteijn en het St. Ursulaklooster staan binnenkort op de kaart.

Ook komt er een onderzoek naar de monumentwaardigheid van verscheiden bouwwerken die na de jaren van 1940 zijn gebouwd. Als deze panden/objecten blijken te voldoen aan de criteria voor monumentwaardigheid, dan is het doel om deze in stand te houden.

 • Doopsgezinde Kerk (vml. kapel van de St.
  Liduinastichting), Liduinatuin 44, uit 1912;
 • Marijkeschool, Violenstraat 6, uit 1956;
 • Taborkerk, Maasstraat 2, uit 1971;
 • Purmerkerk, Westerweg 50, uit 1959;
 • Hoogstraat 42 (vanwege houtskelet uit 16e/
  17e eeuw);
 • Apostolische kerk, Zonnelaan 4, uit 1972;
 • Een tegelwand van het station Purmerend,
  uit 1958;
 • Een weidemolen in de Purmer, bouwjaar
  onduidelijk;
 • Een gemaal aan het Oudelandsdijkje uit 1879;
 • De begraafplaats aan de Overweersepolder-
  dijk, eind 19e eeuw;
 • De begraafplaats aan de Nieuwstraat, 17e
  eeuw;
 • Beemsterburgwal 2-3, eind 19e eeuw.

Dit kan als inspiratiebron dienen voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Er kan bijvoorbeeld in nieuwbouwplannen naar het verleden worden verwezen qua vorm of op een andere manier. Naast het erfgoedbeleid moet de gemeenteraad de ‘Erfgoedverordening gemeente Purmerend 2017’ vaststellen. Deze opvolger van de ‘Monumentenverordening Purmerend 2010’ regelt onder andere de bescherming van gemeentelijke monumenten.

Het rapport vindt u hier: https://raad.purmerend.nl/sites/default/files/08c%20Erfgoedbeleid%20Purmerend%202017_0.pdf

Alle stukken voor de gemeenteraad vindt u hier onder agendapunt 8: https://raad.purmerend.nl/commissie-stedelijke-ontwikkeling-en-beheer-12-oktober-2017Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,928FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.7 ° C
18.9 °
16 °
55 %
3.1kmh
100 %
ma
18 °
di
15 °
wo
17 °
do
16 °
vr
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.