21.2 C
Purmerend
woensdag 24 juli 2024
HomePurmerendVuurwapens en munitie bij integrale veiligheidscontrole Baanstee, verdachte aangehouden

Vuurwapens en munitie bij integrale veiligheidscontrole Baanstee, verdachte aangehouden

Purmerend – Tijdens de integrale veiligheidscontrole gisteren op de Baanstee-West op een deel van de Newtonstraat zijn gisteren 18 panden gecontroleerd. Gisteren berichtte Regio Purmerend al dat er vuurwapens waren aangetroffen in een van de gecontroleerde panden. Vandaag geeft de politie aan dat er ook een verdachte is aangehouden en dat de vuurwapens inclusief de munitie in beslag zijn genomen en dat deze worden onderzocht op eventuele criminele activiteiten.

In een paar panden zijn een paar milieu- en bouwovertredingen geconstateerd waarop actie ondernomen wordt. Eigenaren/gebruikers krijgen hiervoor een waarschuwing en er vindt indien nodig een hercontrole plaats. In één pand is een te grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen aangetroffen die wordt afgevoerd. Er is door alle gebruikers/eigenaren die de toezichthoudende diensten hebben bereikt medewerking verleend bij de controle. Bij één pand hebben de diensten geen contact kunnen leggen met de eigenaar/gebruiker. Door middel van een slotenmaker is het pand geopend. Liander heeft bij dit pand de elektriciteit afgesloten omdat al langere tijd geen sprake was van een contract.

Eigenaren c.q. gebruikers krijgen van de diensten twee uur de tijd om ter plaatse te komen om toegang tot hun pand te verlenen. Indien dit niet lukt of gaat wordt het pand door een slotenmaker geopend.

Tekst gaat verder onder foto

Fotografie: Regio Purmerend

Opzet controles

Tijdens de integrale veiligheidscontroles wordt er gecontroleerd op het naleven van wet- en regelgeving. De controle richtte zich op de bedrijfsactiviteiten en bedrijfsvoering. Zo is gekeken of de bedrijfsactiviteiten in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan en of de bouw- en milieuwetgeving wordt nageleefd. De panden zijn ook onderzocht op activiteiten zoals illegale bewoning, autocriminaliteit, milieudelicten of drugsdelicten. Tegelijkertijd konden bedrijven ook vragen stellen over wet- en regelgeving voor hun bedrijf. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland verricht controles op het veilig gebruik van de panden zoals brandpreventieve maatregelen.

Met deze controle wil de gemeente een duidelijk signaal afgeven dat ondermijnende activiteiten niet getolereerd worden. Ook voor ondernemers die zich wel aan de regels houden is het belangrijk te merken dat we hierop actief controleren. De controle is een samenwerking van gemeente Purmerend met verschillende partners, zoals de omgevingsdienst IJmond, politie, douane, Liander en veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. De controles van panden op de bedrijventerreinen zullen in 2022 worden voortgezet.

Tekst gaat verder onder foto

Fotografie: Regio Purmerend

Mogen de diensten zomaar een bedrijfspand binnentreden?

De toezichthoudende diensten gaan uit van artikel 5:15 van de algemene wet bestuursrecht (Awb). Een toezichthouder is bevoegd, met medeneming van de benodigde apparatuur, elke plaats te betreden met uitzondering van een woning zonder toestemming van de bewoner. Zo nodig verschaft hij zich toegang met behulp van de sterke arm en is hij bevoegd zich te doen vergezellen door personen die daartoe door hem zijn aangewezen.

In artikel 5:13 Awb zit wel een belangrijke beperking aan deze bevoegdheid. Binnentreden mag alleen als dat redelijkerwijs noodzakelijk is voor het vervullen van de taak van de toezichthouder. Of dat zo is, zal per geval anders zijn. De drempel is wel vrij laag. Het is bijvoorbeeld niet zo dat de toezichthouder een concreet vermoeden van een strafbaar feit moet hebben.

Relevant artikel:
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
21.2 ° C
22.2 °
19.4 °
59 %
1.3kmh
14 %
wo
20 °
do
19 °
vr
22 °
za
20 °
zo
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.