8.6 C
Purmerend
maandag 15 april 2024
HomeBeemsterMogelijk verhoogde gehalten aan lood in schooltuin Westbeemster

Mogelijk verhoogde gehalten aan lood in schooltuin Westbeemster

Beemster – De provincie Noord-Holland heeft een ingenieursbureau opdracht gegeven om een inventarisatie uit te voeren naar mogelijke loodverontreiniging in de bovengrond van schooltuinen in de provincie. Het doel van het onderzoek is om het risico dat jonge kinderen met loodhoudende grond in aanraking komen in kaart te brengen.

Uit de inventarisatie blijkt dat de schooltuin van de Lourdesschool in Westbeemster in een gebied ligt waar mogelijk verhoogde gehalten aan lood in de bodem kunnen voorkomen. Een deel van deze schooltuin wordt gebruikt als moestuin.

Om de kwaliteit van de bovengrond in de moestuin vast te stellen, zal er binnenkort bodemonderzoek worden uitgevoerd. Omdat lood kan worden opgenomen in het lichaam, is de schooltuin gesloten. De schoolmoestuin zal pas weer in gebruik genomen worden nadat de onderzoeksresultaten bekend zijn en de uitslag positief is.

Naar verwachting zullen de onderzoeksresultaten half april beschikbaar zijn. De resultaten en eventuele vervolgmaatregelen zullen worden gedeeld met het schoolbestuur en de gemeente Purmerend, waarna verdere informatie volgt.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Lood is vooral een risico voor jonge kinderen. Als ongeboren kinderen en jonge kinderen het binnenkrijgen, heeft dat gevolgen hebben voor hun hersenen. Die ontwikkelen zich dan minder goed. Hierdoor krijgen deze kinderen een iets lager IQ. Het is daarom belangrijk dat kinderen zo weinig mogelijk lood binnenkrijgen. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die zwanger willen worden.

Er zijn veel factoren die bepalen hoe intelligent een kind wordt. Het is daarom niet mogelijk om bij een individueel kind te zeggen of het minder intelligent is geworden doordat het lood binnengekregen.

Lood kan lang in je lichaam aanwezig blijven. Dat komt doordat lood zich opslaat in je botten en daar weer langzaam uit vrijkomt. Heb je op kinderleeftijd teveel lood binnengekregen? Dan kun je daar ook als je volwassen bent nog teveel lood door in je bloed hebben. Dat kan mogelijk een hogere bloeddruk of chronische nierziekten veroorzaken. Ook als je op volwassen leeftijd teveel lood binnenkrijgt kan dat leiden tot een hogere bloeddruk en een grotere kans op nierziekten.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,872FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.6 ° C
9.5 °
6.7 °
76 %
3.1kmh
100 %
ma
8 °
di
10 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.