14.5 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomePurmerendControle bij vier bezorg- en afhaalrestaurants in Purmerend "verschillende overtredingen met betrekking...

Controle bij vier bezorg- en afhaalrestaurants in Purmerend “verschillende overtredingen met betrekking tot voedselveiligheid”

Purmerend – Op 20 juli 2023 vond er in het centrum van Purmerend een integrale controle plaats bij eetgelegenheden, waarbij vier bedrijven werden gecontroleerd. De aanleiding voor deze controle waren diverse signalen en meldingen bij de gemeente over bedrijven die vooral gericht zijn op het afhalen en bezorgen van eten. Welke bedrijven dit zijn, is niet door de gemeente Purmerend bekend gemaakt.

Bij twee van de gecontroleerde bedrijven werden personen aangetroffen die niet gerechtigd waren om in Nederland te werken. Dit betekent dat ze waarschijnlijk zonder de juiste werkvergunning of tewerkstellingsvergunning aan het werk waren, wat een overtreding is van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Een van deze personen werd aangehouden op basis van de Wet op de identificatieplicht (wet ID) omdat hij een vervalst document toonde. Bij een derde bedrijf was een persoon aan het werk die ook een uitkering ontvangt, hier wordt nader onderzoek naar gedaan.

Bezorgers onder de 16 jaar

Bij een ander bedrijf werden twee personen gevonden die eveneens niet voldeden aan de voorwaarden van hun werkvergunning. Daarnaast waren er bezorgers jonger dan 16 jaar aan het werk bij beide bedrijven, terwijl de wet bepaalt dat bezorgers minimaal 16 jaar moeten zijn voor commerciële bezorging met een vervoermiddel.

Naast de overtredingen op het gebied van arbeidswetten, werden ook overtredingen op het gebied van milieu- en brandveiligheid geconstateerd. Zo werden bij sommige bedrijven brandblussers aangetroffen die niet gekeurd of leeg waren, een niet aangesloten vetafscheiding, vieze afzuigfilters en een niet-gekeurde koelinstallatie.

Voedselveiligheid en hygiëne

Vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werden ook verschillende overtredingen opgemerkt met betrekking tot voedselveiligheid en hygiëne. Zo was er sprake van onjuiste voedingstemperaturen, het niet voldoen aan de regelgeving over allergenen en onvoldoende maatregelen om de overlast van vliegen en muizen te bestrijden.

De gemeente Purmerend werkte bij deze integrale controle samen met verschillende partners, waaronder de Nederlandse Arbeidsinspectie, de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Naar aanleiding van de geconstateerde overtredingen zullen de betreffende bedrijven boeterapporten ontvangen en zal verder onderzoek worden gedaan naar de vermoedelijke onvoldoende betaling of te lange werkuren van de werknemers. Ook het bedrijf waar mogelijk een persoon aan het werk was die een uitkering ontvangt, wordt nader onderzocht.

Voor onze veiligheid

‘We treden hard op tegen misstanden in onze gemeente. Bij de horecabedrijven doen we dat samen met onze partners op het gebied van hygiëne, veiligheid en arbeidsomstandigheden. De regels zijn er om ervoor te zorgen dat ons eten schoon en veilig is en dat er geen misbruik wordt gemaakt van de werknemers die vrijwel dagelijks met dat voedsel bezig zijn. Gelukkig zien we genoeg voorbeelden van bedrijven die zich wel aan de regels houden. Ook voor deze ondernemers is het belangrijk dat we hier actief op controleren’, aldus wethouder Hegger.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
14.5 ° C
15.6 °
13.3 °
80 %
0.8kmh
8 %
do
23 °
vr
26 °
za
28 °
zo
23 °
ma
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.