12.9 C
Purmerend
zondag 16 juni 2024
HomePurmerendVerdachte steekpartij nabij jongerencentrum Columbuzz veroordeeld voor poging tot zware mishandeling

Verdachte steekpartij nabij jongerencentrum Columbuzz veroordeeld voor poging tot zware mishandeling

Alkmaar – Een 18-jarige man is door de rechtbank schuldig bevonden aan een poging tot zware mishandeling na het steken van het slachtoffer in de rug en hand. Het incident vond plaats op 18 december 2022 nabij jongerencentrum Columbuzz. De rechtbank oordeelde dat de man een ernstige inbreuk had gemaakt op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer en benadrukte dat dergelijke gewelddaden gevoelens van angst en onveiligheid veroorzaken, niet alleen bij het slachtoffer, maar ook in de samenleving als geheel.

Het slachtoffer meldde dat de steekpartij ernstige pijn en ongemak veroorzaakte, waardoor hij enkele dagen na het incident niet kon lopen. Bovendien voelde hij zich nog steeds onveilig op straat en had hij slapeloze nachten.

Jeugddetentie

In het vonnis overwoog de rechtbank dat een jeugddetentie passend was voor een ernstig feit als dit, met een deels onvoorwaardelijke straf. De rechtbank hield rekening met psychologische evaluaties van de verdachte, waaruit bleek dat hij kampte met gedragsstoornissen en een dissociatieve stoornis. Dit beïnvloedde zijn denken en handelen, wat leidde tot verminderde toerekeningsvatbaarheid. Er was ook een matig recidiverisico geconstateerd.

Daarom adviseerde de psycholoog een deels voorwaardelijke jeugddetentie met specifieke voorwaarden, waaronder toezicht en begeleiding door jeugdreclassering, wonen in een kleinschalige woonvoorziening, behandeling door een forensische specialist en coaching op verschillende levensgebieden.

De rechtbank stemde in met deze aanbevelingen en legde een jeugddetentie op van 181 dagen, waarvan 30 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Het onvoorwaardelijke deel was gelijk aan het voorarrest van de verdachte.

Aanvullende voorwaarden

De rechtbank legde ook aanvullende voorwaarden op, waaronder een meldplicht, een avondklok, locatieverboden, elektronisch toezicht en het behouden van dagbesteding. Bovendien kreeg de verdachte een contactverbod met bepaalde personen.

De rechtbank onderstreepte de ernst van het feit en benadrukte dat het verband hield met het toenemende bezit en gebruik van messen onder jongeren, met name in steden zoals Purmerend. Het was, volgens de rechter, zorgwekkend dat de man geen openheid gaf over de achtergrond van het conflict, dat volgens politie en justitie plaatsvond tussen bekende jongerengroepen.

Gehele uitspraak hier.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.9 ° C
14 °
12.2 °
79 %
4kmh
97 %
zo
16 °
ma
19 °
di
20 °
wo
18 °
do
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.