15.9 C
Purmerend
dinsdag 7 mei 2024
Home112Steekpartij op Zonnelaan: Verdachte vrijgesproken van poging tot moord, wel schuldig bevonden...

Steekpartij op Zonnelaan: Verdachte vrijgesproken van poging tot moord, wel schuldig bevonden aan openlijke geweldpleging

Purmerend – Op 1 juli 2023 werd de rust van de Zonnelaan in Purmerend wreed verstoord door een gewelddadig incident dat twee jongeren ernstig verwondde. Het tumult ontstond uit een confrontatie tijdens het Reuring Festival en resulteerde in een steekpartij die de gemeenschap schokte. Vandaag, op 7 mei 2024, heeft de Rechtbank Noord-Holland haar oordeel geveld in deze zaak.

De verdachte, wiens identiteit vanwege zijn jeugdige status niet wordt genoemd, stond terecht voor zijn betrokkenheid bij dit geweldsdelict. De aanklachten omvatten poging tot moord dan wel doodslag, evenals openlijke geweldpleging.

De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een jeugddetentie van 63 dagen. Een deel van deze straf, namelijk 23 dagen, zal niet ten uitvoer worden gelegd, tenzij de rechter later anders beslist vanwege een eventuele nieuwe overtreding binnen een proeftijd van 2 jaar. Het eerder geschorste bevel tot voorlopige hechtenis van de verdachte is opgeheven. Daarbij is een proeftijd van 2 jaar vastgesteld.

Als algemene voorwaarden zijn gesteld dat de veroordeelde zich tijdens deze proeftijd niet schuldig mag maken aan een strafbaar feit. Tevens moet hij meewerken aan het vaststellen van zijn identiteit door het afstaan van één of meer vingerafdrukken of door het tonen van een identiteitsbewijs conform de Wet op de identificatieplicht.

Onvoldoende

Na een zorgvuldige analyse van het bewijsmateriaal heeft de rechtbank geoordeeld dat er onvoldoende grond was voor een veroordeling voor poging tot moord of doodslag. In plaats daarvan is de verdachte schuldig bevonden aan openlijke geweldpleging, waarbij hij deelnam aan het geweld tegen het slachtoffer.

De uitspraak volgt op een gedegen onderzoek, bekend als ‘onderzoek VOLGA’, dat werd gestart na een melding bij de politie Noord-Holland op de avond van het incident. Dit incident was een uitloper van eerdere onenigheden tussen twee groepen jongeren, vermoedelijk voortkomend uit een voorval tijdens het eerder genoemde festival.

Veroordeling

Hoewel vastgesteld is dat de verdachte betrokken was bij de vechtpartij, heeft de rechtbank niet kunnen bewijzen dat hij actief deelnam aan de poging tot moord of doodslag. Desondanks werd zijn betrokkenheid bij het openlijke geweld bevestigd.

De veroordeling resulteerde in een deels voorwaardelijke jeugddetentie voor de verdachte, met bijzondere voorwaarden. Daarnaast worden verschillende voorwaarden opgelegd aan de veroordeelde, waaronder een contactverbod en verplichte begeleiding, met toezicht door Jeugdbescherming Regio Amsterdam.

De rechtbank heeft ook bepaald dat de verdachte een schadevergoeding moet betalen aan de benadeelde partij, en een schadevergoedingsmaatregel ten behoeve van het slachtoffer.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,910FansLike
2,549VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
15.9 ° C
17.9 °
12.3 °
69 %
3.1kmh
3 %
di
16 °
wo
16 °
do
18 °
vr
19 °
za
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.