20.4 C
Purmerend
zondag 21 juli 2024
HomePurmerendSportieve tips van Wendy: Ademen

Sportieve tips van Wendy: Ademen

Ademen, het gaat vanzelf, maar doen we het wel goed? We hebben het druk en ervaren stress of voelen ons opgejaagd. Daardoor gaan we via de mond hoog ademhalen in plaats vanuit de buik. De zuurstofopname is dan niet optimaal en dat zorgt voor nog meer druk.

Neem op dat soort momenten een rechte houding aan, probeer recht naar achteren te ademen richting rug. Zorg dat je via de buik ademt en hou dat een paar minuten vol en wees bewust van de ademhaling.

Waar kunnen we op letten tijdens het sporten?

Ademen via de neus tijdens het sporten is effectiever dan mondademhaling maar vereist training. Bij mijn lessen letten we op de juiste ademhaling. We letten goed op de houding en proberen actief uit te ademen waardoor je effectiever en rustiger gaat ademen. Gaat het te snel dan passen we het tempo aan zodat je niet naar zuurstof hoeft te happen. Als je dit goed doet kun je zelfs je hartslag laten afnemen en je voelt je beter tijdens de activiteit. In veel sporten is het verstandig de ademhaling serieus te nemen voor betere prestaties en een beter gevoel.

Hoe kun je thuis oefenen met de ademhaling?

Ga rechtop in een ontspannen houding zitten of staanof ga buiten wandelen. Leg een hand op de borst en de andere ter hoogte van de navel. Adem diep door de neus en laat de lucht in ongeveer 4 seconden tot onder in de buik gaan. Hou de adem 7 seconden vast en adem in ongeveer 8 tellen uit. Doe dit ca. 10 minuten ter ontspanning of voor het slapen gaan of gedurende je hele wandeling.

Omdat we zelden vergeten te ademen betekent het niet dat we er geen aandacht aan moeten geven. Het helpt echt en zorgt voor vermindering van stress en voor betere (sportieve) prestaties. Adem bewust!

Wendy

Mijn naam is Wendy Roeland en ik ben uw coach in Purmerend. Elke twee weken kom ik hier met sportieve tips. Wil je meelopen in de mooiste en grootste sportschool van Nederland? Lopen in de frisse buitenlucht? Mag ik je dan uitnodigen voor een gratis proefles?

Vorige sportieve tip van Wendy:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,963FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
20.4 ° C
21.1 °
19 °
76 %
0.9kmh
100 %
zo
23 °
ma
22 °
di
20 °
wo
20 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.