11.6 C
Purmerend
dinsdag 11 juni 2024
HomePurmerendGemeente Purmerend zet in op Maatschappelijke Diensttijd om vrijwilligerskloof te dichten

Gemeente Purmerend zet in op Maatschappelijke Diensttijd om vrijwilligerskloof te dichten

Purmerend – Met unanieme stemmen heeft de gemeenteraad van Purmerend ingestemd met een motie voorgesteld door Gemeentebelangen Purmerend (GBP). De motie pleit voor het implementeren van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) als antwoord op het dreigende tekort aan vrijwilligers in de regio.

Met een vergrijzend vrijwilligersbestand is het volgens de motie cruciaal om jongeren tussen de 12 en 30 jaar te stimuleren zich vrijwillig in te zetten voor verschillende maatschappelijke doelen.

Gemeentebelangen Purmerend benadrukte in de motie dat de stijgende gemiddelde leeftijd van vrijwilligers en de beperkte instroom van jongeren een zorgwekkende trend vormen. Door de MDT te omarmen, krijgen jongeren de kans om hun talenten te ontdekken en tegelijkertijd een waardevolle bijdrage te leveren aan de samenleving. Activiteiten variëren van het geven van taalles aan statushouders tot het organiseren van maatschappelijke evenementen.

Duizenden jongeren

De Maatschappelijke Diensttijd heeft landelijk al duizenden jongeren gemobiliseerd voor vrijwilligerswerk, en dit aantal blijft groeien doordat steeds meer organisaties en gemeenten zich aansluiten bij het initiatief. Naast het opvangen van het tekort aan jonge vrijwilligers draagt MDT ook bij aan bredere jeugdbeleidsdoelen, zoals het bevorderen van mentale gezondheid en het bestrijden van eenzaamheid onder jongeren.

De gemeente Purmerend zal nu onderzoeken op welke manier de Maatschappelijke Diensttijd effectief geïmplementeerd kan worden in de gemeente. De gemeenteraad heeft deze veelbelovende stap naar een meer betrokken en verbonden gemeenschap dus vol enthousiasme omarmd.

Een vijfde van de jongeren

In 2021 gaf ruim een vijfde van jongeren tussen 15 en 28 jaar aan deel te nemen, deel te willen nemen of al deelgenomen te hebben aan een project in het kader van de Maatschappelijke diensttijd (MDT). Vooral vrouwen, 22 tot 28-jarigen, mensen met lagere inkomens, niet-westersen en hoogstopgeleiden tonen de hoogste bereidheid tot deelname. Veel jongeren vinden het belangrijk om zich in te zetten voor anderen of de maatschappij, en ze zijn overwegend positief over aspecten van talentontwikkeling zoals het kennen van hun kwaliteiten en de wens om uitgedaagd te worden.

Wat is MDT precies?Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,935FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
11.6 ° C
13.3 °
10 °
73 %
1.3kmh
17 %
di
13 °
wo
14 °
do
17 °
vr
17 °
za
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.