17.4 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
HomeRegionaalDruk op asielopvang bereikt kritiek punt: Overheid kondigt acute maatregelen voor 2024...

Druk op asielopvang bereikt kritiek punt: Overheid kondigt acute maatregelen voor 2024 aan

Regionaal – Uit recente brieven van staatssecretaris Van der Maat van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer blijkt dat de druk op de asielopvang al geruime tijd hoog is en naar verwachting verder zal toenemen.

De vooruitzichten voor 2024 tonen uitdagingen op het gebied van de verwachte asielinstroom, het aantal benodigde opvangplekken en de taakstelling voor gemeenten bij het huisvesten van statushouders. De staatssecretaris benadrukt de noodzaak van acute oplossingen.

Vooral de doorstroming van statushouders wordt genoemd als een cruciale factor om ruimte in de asielopvang te creëren. In samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken, provincies en gemeenten worden diverse maatregelen genomen, waaronder het concept van doorstroomlocaties en flex- of transformatieprojecten om de woningvoorraad te vergroten. Op korte termijn wordt zelfs gekeken naar hotels en vakantieparken als mogelijke oplossingen.

De Meerjaren Productie Prognose (MPP) voorspelt een instroom van 49.000 tot 76.000 asielzoekers in 2024, wat leidt tot een verwachte groei van het aantal opvangplekken naar 69.900 op 1 januari 2024 en mogelijk zelfs 96.000 op 1 januari 2025. Om te voorkomen dat de aantallen daadwerkelijk tot dit niveau oplopen zet het kabinet in op snellere doorstroming van statushouders richting (tijdelijke) huisvesting

Huisvesting statushouders

De taakstelling voor gemeenten voor het huisvesten van statushouders is in de tweede helft van 2023 bijgesteld van 27.300 naar 17.600. Reden hiervoor is dat er minder vergunningen aan statushouders zijn verleend in de tweede helft van 2023 dan eerder verwacht. Deze verblijfsvergunningen zullen in 2024 wel worden verstrekt waardoor het moment van huisvesten doorschuift.

Bovendien zitten er ongeveer 16.000 statushouders in de opvanglocaties van het COA. De huisvestingsopgave blijft daarmee onverminderd groot. Voor de eerste helft van 2024 is de taakstelling vastgesteld op 18.750. De taakstelling voor het huisvesten van alleenstaande minderjarige vreemdelingen is niet verlaagd.

De aanpak van acute uitdagingen staat centraal gezien de demissionaire status van het kabinet, met de focus op het realiseren van meer opvanglocaties en het aanpakken van overlastgevend gedrag.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,946FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
17.4 ° C
18.9 °
16.2 °
70 %
0.5kmh
4 %
za
16 °
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.