6 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomeLandsmeerVier jonge drugsuithalers aangehouden waaronder 17-jarige Landsmeerder

Vier jonge drugsuithalers aangehouden waaronder 17-jarige Landsmeerder

Rotterdam – Op een terminal op de Maasvlakte zijn afgelopen woensdag vier drugsuithalers gearresteerd door de Douane. De verdachten, drie jongeren uit België van 14, 15, en 19 jaar oud, en een 17-jarige uit Landsmeer, werden na hun aanhouding overgedragen aan de politie voor verder onderzoek.

De arrestatie van deze vier jongeren markeert de eerste drugsuithalers die in 2024 zijn opgepakt. In het voorgaande jaar, 2023, werden er in de Rotterdamse haven een recordaantal drugsuithalers gearresteerd, met meer dan vierhonderd arrestaties, volgens berekeningen van De Telegraaf. Dit overtrof het voorgaande record uit 2021, toen 450 individuen werden opgepakt, en 2022, met 250 arrestaties.

Wat zijn uithalers?

Uithalers zijn mensen die in opdracht van criminelen drugs uit containers halen. De Douane komt samen met de Zeehavenpolitie in actie tegen uithalers met eigen controles en na meldingen van havenmedewerkers.

De Douane werkt nauw samen met de Zeehavenpolitie om uithalers op te sporen en te arresteren. Risicogerichte controles op schepen en containers worden uitgevoerd, ondersteund door scans en speurhonden. Bij de ontdekking van verdachte situaties wordt het HARC-team ingeschakeld, een samenwerking tussen de Douane, de Zeehavenpolitie, het Openbaar Ministerie, en de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst.

De aanhouding van uithalers is niet alleen het resultaat van geplande controles, maar ook van meldingen door havenmedewerkers. Beveiligers en andere personeelsleden spelen een cruciale rol door verdachte activiteiten te melden. Deze meldingen worden serieus genomen en leiden tot een gecoördineerde actie van de Zeehavenpolitie en de Douane.

Na een melding blokkeert de Zeehavenpolitie het gebied waar uithalers zijn gezien, terwijl het Team Bijzondere Bijstand (TBB) wordt ingeschakeld. TBB doorzoekt het afgezette gebied met behulp van drones en speurhonden, en bij aanhouding van de verdachten zonder drugs neemt de Zeehavenpolitie het verdere onderzoek voor haar rekening. Als er drugs in het spel zijn, beslist het HARC over het vervolg van het onderzoek.

Sinds 1 januari 2022 geldt de uithalerswet, die het mogelijk maakt uithalers strenger te straffen, zelfs zonder aanwezigheid van drugs. Deze wet heeft tot doel de terugkerende uithalers te ontmoedigen en schrikt hen af met gevangenisstraffen tot één jaar, en tot twee jaar voor bijvoorbeeld het gebruik van valse documenten om toegang te krijgen tot de haven.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
82 %
4.9kmh
99 %
wo
10 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.