9.1 C
Purmerend
donderdag 4 april 2024
HomePurmerendPurmerendse wooncrisis: zoeken naar oplossingen buiten de stadsgrenzen

Purmerendse wooncrisis: zoeken naar oplossingen buiten de stadsgrenzen

Purmerend – Purmerend staat voor een uitdaging: de wooncrisis. Een tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen dwingt starters en spoedzoekers de stad te verlaten. De gemeente heeft ambitieuze doelen gesteld: tussen 2022 en 2030 moeten er minimaal 3.600 sociale huurwoningen en 1.200 middeldure huurwoningen bijkomen, met een totale bouwambitie van 10.000 woningen voor 2037. Maar veel van deze woningen moeten nog gebouwd worden, en de productie blijft achter.

De stad heeft ook behoefte aan leefbare groene ruimtes en recreatiegebieden. De meeste omliggende gebieden zijn echter beschermd en niet geschikt voor ontwikkeling, met uitzondering van De Purmer-Oost. Dit gebied, gelegen in het grondgebied van Edam-Volendam en Waterland en aan de oostkant van Purmerend, heeft geen bijzondere status en wordt momenteel gebruikt als pachtgrond voor boerenbedrijven.

De huidige Strategische Gebiedsvisie De Purmer 2035 wil De Purmer-Oost behouden zoals het is, maar het is de vraag of dit realistisch en wenselijk is. Er is een dilemma: binnenstedelijk bouwen brengt de woondoelen en leefbaarheid in gevaar, maar ontwikkeling in landelijke gebieden kan relaties met omliggende gemeenten schaden en de kwaliteit van het landelijk gebied aantasten.

Ontwikkelaars

Ontwikkelaars staan te popelen om aan de gang te gaan in de Purmer-oost. Ze voelen zich niet gehoord door de politiek ondanks aandringen van hun kant. De ontwikkelaars hebben zo’n 200 hectare in bezit die nu verpacht wordt aan boeren. Ook de eerste plannen liggen al klaar.

Samen willen zij een aanzienlijk aantal woningen (5.000-10.000 flexibel naar gelang de vraag), realiseren in de ontwikkeling ‘De Purmer-Oost’. “Deze ontwikkeling bevindt zich ten oosten van Purmerend, tussen het Purmerbos en de Oosterweg. Het gebied ligt daarmee naast de beoogde ontwikkeling van de Oostflank in Purmerend. ‘De Purmer-Oost’ kan een variërend woonprogramma hebben, er kan snel worden gestart met bouwen en de ontwikkeling versterkt op een duurzame manier de natuur.”

Kansenkaart Purmer-Oost. Beeld: depurmer.nl

Bespreeknotitie

Drie partijen in de gemeenteraad van Purmerend geven aan bovenstaande te willen bespreken in een commissievergadering en hier met andere politieke partijen over in discussie te willen te gaan. Voor de behandeling in de commissie hebben ze vragen geformuleerd.

De vragen zijn opgesteld door Gemeentebelangen Purmerend. PVV Purmerend en PB21 ondersteunen de aanvraag.

  1. Moet Purmerend zich blijven richten op binnenstedelijke woningbouw, of moeten ook buitenstedelijke locaties zoals De Purmer-Oost onderzocht worden?
  2. Welke buitenstedelijke locaties zijn geschikt voor woningen, groen en recreatie, en hoe kunnen belanghebbenden betrokken worden bij de planvorming?
  3. Als onderzoek aantoont dat het nodig is, moet de Strategische Gebiedsvisie De Purmer 2035 dan herzien worden?

Deze vragen zijn cruciaal voor de toekomst van Purmerend en de regio, vinden de drie partijen. De agendacommissie zal dit gaan inplannen zodat bespreking en discussie tussen politieke partijen in de commissievergadering kan gaan plaatsvinden.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,863FansLike
2,541VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.1 ° C
9.5 °
8.3 °
82 %
3.1kmh
90 %
do
11 °
vr
15 °
za
21 °
zo
18 °
ma
13 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.