Regionaal

Supermaan maandagavond zichtbaar in Noord-Holland

Noord-Holland – Slechts enkele keren per jaar komt dit verschijnsel voor: de ‘supermaan’. En wie hier morgenavond een blik op wil werpen, heeft geluk. Want tijdens het opkomen van de maan worden er opklaringen verwacht.

De ‘supermaan’ zal daardoor extra goed te zien zijn, verwacht een deskundige van Weeronline, vooral tussen 18.15 en 20.15 uur. Later op de avond neemt de bewolking daarentegen toe en is de maan uiteindelijk niet meer zichtbaar.

Om toch een glimp van de ‘supermaan’ op te vangen moet je volgens de deskundige daarom aan het begin van de avond naar het oosten kijken. 

Dichterbij de aarde

De ‘supermaan’ is groter en feller dan een normale maan. Dat komt doordat deze dichterbij de aarde staat. Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 km. Bij een supermaan staat de maan op ongeveer 357.000 km kilometer afstand. Dat scheelt ongeveer 27.000 km.

Morgen zal de maan 7 procent groter lijken dan normaal en 14 procent helderder, aldus de deskundige.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Bron
NH-Nieuws

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.