14 C
Purmerend
maandag 20 mei 2024
HomeRegionaalMinder natuurgebied in Noord-Holland, in tien jaar tijd 28 km² natuur verdwenen

Minder natuurgebied in Noord-Holland, in tien jaar tijd 28 km² natuur verdwenen

Regionaal – In de periode 2013-2022 is de oppervlakte van natuur- en bosgebieden in Nederland met bijna 2,5 procent (158 vierkante kilometer) afgenomen. Dat is vergelijkbaar met 1,5 keer de oppervlakte van Den Haag. Ook de hoeveelheid agrarisch gebied nam af. Een groter deel van Nederland is nu bebouwd gebied. Dit blijkt uit de Natuurlijk kapitaalrekeningen van het CBS.

De hoeveelheid bebouwd gebied – grond voor wonen, industrie en infrastructuur – is met 277 vierkante kilometer toegenomen (3,4 procent). Deze toename is ten koste gegaan van de oppervlakte van natuurlijke en agrarische ecosystemen.

De afname van agrarisch gebied was in vierkante kilometers (178) groter dan de afname van de natuur- en bosgebieden, maar relatief gezien kleiner (0,9 procent vergeleken met 2,5 procent).

Noord-Holland

In Noord-Holland is in dezelfde periode 38 vierkante kilometer bebouwd. Dit is ten koste gegaan van 9 vierkante kilometer agrarische grond, 28 vierkante kilometer aan natuur en 1 vierkante kilometer aan water. Noord-Holland heeft 9,7% aan natuur over, 35% water en agrarische gronden beslaan nog 32,6% van Noord-Holland. 22,7% van Noord-Holland is bebouwd.

Bijna de helft van Nederland is agrarisch gebied

In 2022 was ruim 45 procent van de oppervlakte van Nederland agrarisch gebied. Nederland bestaat voor ruim een kwart (10,7 duizend vierkante kilometer) uit akker- en tuinbouwgebied. Natuur- en bosgebied is de kleinste hoofdgroep met bijna 16 procent van de landoppervlakte.

Hierbinnen zijn bosgebieden de meest voorkomende natuurgebieden. Bebouwde gebieden besloegen in 2022 meer dan 20 procent van de totale oppervlakte van Nederland.

Kopfoto: zonnepanelenpark in Andijk – Noord-Holland.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,922FansLike
2,551VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
14 ° C
15 °
12.8 °
79 %
1.8kmh
82 %
ma
19 °
di
21 °
wo
17 °
do
19 °
vr
14 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.