19.9 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomeondernemersBinnenstad ondernemers reageren verbaasd op besluit over koopzondagen

Binnenstad ondernemers reageren verbaasd op besluit over koopzondagen

Purmerend – Op donderdag 30 april plaatsten wij nietsvermoedend een artikel over het tijdelijk afschaffen van de koopavonden en de wekelijkse openstelling op zondagen. De communicatie kwam van de drie grootste ondernemerscollectieven van het centrum: BOF, PCO en Wereldhave (Eggert Winkelcentrum). Na het plaatsen van het artikel stond onze telefoon roodgloeiend.

Ondernemers in de binnenstad trokken massaal aan de bel. Sommigen wisten überhaupt nog van niets. Anderen dachten dat het een voornemen betrof waarover nog een mening kon worden gegeven. Het éénduidige geluid van de vele ondernemers die wij spraken: “Dit mag niet op deze manier gecommuniceerd worden naar onze klanten. Een zeer groot deel van onze binnenstad is niet iedere zondag open”.

Winkeliers in de Strada en Hoogstraat trekken eenduidig op. Alle winkels zullen op niet-koopzondagen gesloten blijven. Verder gaven de meeste ondernemers die wij spraken in de andere straten ook dicht te zullen blijven.

“Natuurlijk zullen er een paar ondernemers zijn, die wel blij zijn met de mogelijkheid om iedere zondag open te mogen, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Purmerenders, bekijk alsjeblieft de website van de individuele winkeliers om te voorkomen dat je voor een dichte deur komt te staan”, vertelt één van de ondernemers.

Ook over de manier waarop de ondernemersverenigingen en het winkelcentrum tot dit besluit zijn genomen valt niet in goede aarde. “We hadden vooraf geconsulteerd moeten worden, inplaats van achteraf met deze conclusie te worden geconfronteerd. Had aan de ondernemers gevraagd wie er open had gestaan voor zondagsopening. Had daar een percentage aan gekoppeld, bijvoorbeeld bij 60% gaan we (op vrijwillige basis) open. Dan heb je ook wat te bieden aan het publiek”.

Het idee van spreiding wordt begrepen, want dat is de reden dat er is gekozen voor een openstelling op zondagen. “Maar het zijn rare tijden. Iedereen loopt op zijn tandvlees. De zondagen lopen geen storm, net zo als de koopavonden de afgelopen periode. Ik kan geen winkel draaiende houden met een omzet van nog geen 100 euro”.

Regio Purmerend deed navraag bij de persvoorlichting van Wereldhave. Als eigenaar van het Eggert Winkelcentrum hebben zij de afgelopen periode het aantal bezoekers in het winkelcentrum gemonitord. De bezoekers tijdens de koopavonden zijn zeer laag. Om spreiding op andere momenten te creëren, is samen met BOF en PCO besloten om de winkels op zondagen open te laten gaan en de koopavonden tijdelijk te laten vervallen.

Voorzitter van de Purmerendse Centrum Ondernemers Richard Gort reageerde op zijn beurt weer verbaasd op de reactie van de ondernemers. “Wij hebben dit juist gedaan op verzoek van veel van de binnenstad ondernemers. We moeten gaan spreiden. We willen niet in de situatie komen dat handhaving gaat ingrijpen omdat er te veel mensen op de been zijn. Dan zijn we verder van huis.”

Misverstand blokken 10:00 tot 17:00 uur

“Koopavonden zijn al tijden stil. En dat is logisch want in sommige straten zijn er op vrijdagavonden maar 2 winkels open. Vandaar ook hebben wij winkeliers opgeroepen om tijdens dagen dat ze open zijn ‘in ieder geval’ hun onderneming te openen tussen 10:00 en 17:00 uur, zo weet het publiek waar het aan toe is”, aldus Gort.

Zowel Gort als Wereldhave benadrukken niet te willen zeggen dat ondernemers pas om 10:00 uur open mogen en om 17:00 uur weer hun deuren moeten sluiten. “Dat staat wat ongelukkig op de website inderdaad”, aldus Gort. “Dat gaan we aanpassen”.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
19.9 ° C
21.1 °
18.9 °
63 %
4.9kmh
15 %
zo
20 °
ma
23 °
di
19 °
wo
21 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.