19.3 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomeNatuurDunning en verjonging in het Purmerbos

Dunning en verjonging in het Purmerbos

Purmerend – Staatsbosbeheer start vanaf maandag 24 augustus met de houtoogst in het Purmerbos. De werkzaamheden zullen met name plaatsvinden in het noordelijke deel van het bos, gelegen tegen de Purmerenderweg. Het zagen vindt plaats in combinatie met een kraan en neemt ongeveer een maand in beslag. 

Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor hinder zorgen doordat tijdens de uitvoering de wandel-, ruiter- en fietspaden tijdelijk niet of minder goed bereikbaar zullen zijn. Ter plaatse wordt dat aangegeven en zijn er tijdelijke afzettingen. Na de werkzaamheden worden de paden zo snel mogelijk door Staatsbosbeheer hersteld. 

Duurzaam bosbeheer

Staatsbosbeheer zegt dat ze zeer zorgvuldig afweegt welke bomen ten behoeve van duurzaam bosbeheer geoogst worden. Houtoogst vindt plaats door dunning en verjonging. Bij dunning worden er bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven om goed verder te groeien. Bij verjonging worden grotere open plekken gemaakt, die Staatsbosbeheer in dit geval weer opnieuw zal aanplanten. Het aanplanten van nieuwe bomen zal eind dit jaar of in het voorjaar van 2021 gaan plaatsvinden. “Zo ontstaat er een divers en gezond bos dat voor mens, plant en dier weer aantrekkelijk is. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer.”, aldus Staatbosbeheer.

Boswerkzaamheden

Staatsbosbeheer is jaarrond aan het werk in het Purmerbos. Van het zetten van stippen op de bomen, het inventariseren van de dieren, tot de houtoogst zelf met machines. Nadat de houtoogst heeft plaats gevonden worden de boomstammen opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen. Ook het tak- en tophout wordt verzameld en wordt later gechipt en afgevoerd naar de BioWarmteCentrale in Purmerend. 

Zorgvuldig vakmanschap

Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent dat voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. Staatsbosbeheer doet dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. Ook wordt er niet méér geoogst, dan er bijgroeit. De bossen van Staatsbosbeheer zijn FSC®- gecertificeerd.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
19.3 ° C
20.6 °
17.8 °
67 %
9.4kmh
79 %
zo
20 °
ma
23 °
di
21 °
wo
22 °
do
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.