Purmerend

Initiatief in Klein Where voor Sedumdaken “weer een stukje duurzamer geworden”

Purmerend – In Klein Where aan de rand van Purmerend is het initiatief opgepakt om collectief groene daken aan te gaan leggen. 16 huishoudens deden er aan mee om hun schuurdaken uit te voeren met Sedum. Het weer beloofde voor de zaterdag niet veel goeds.

Er werd wind, regen, hagel en bliksem voorspelt, maar dat mocht (en kon) de pret niet drukken want de sedumrollen konden niet te lang opgerold op de pallets blijven liggen. Het was dan ook een gezellige dag waarop iedereen zijn schuurdak, uitbouwen en erkers ging uitvoeren met groen.

Met de vorkheftruck werden de zware materialen op dak hoogte getild. Op deze manier was het voor iedereen te doen het Sedum zelf aan te leggen en daar waar de vorkheftruck niet kon komen werd het met vereende krachten in een treintje naar boven gedragen.

Intiatiefnemer Henny Bruijn: “Het was super om te zien dat iedereen elkaar hielp waar nodig. Rond 14:30 uur in de middag was de grote klus geklaard.Met dank aan de bewoners die elkaar zo goed hebben geholpen, aan de catering en aan de buurman van wie we zijn vorkheftruck mochten lenen. Klein Where is weer een stukje duurzamer geworden.”

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een type groendak, wat elke soort dakbegroeiing inhoudt. Een sedumdak is de lichtste en dunste soort, omdat vetplantjes geen dikke bodem nodig hebben. Qua soort vetplantjes is er wel heel veel keuze: er zijn meer dan 250 soorten. Het voordeel is dat ze bijna overal op groeien. Ze zijn zowel geschikt voor schuine als platte daken. Wel is de keuze afhankelijk van de ligging van het dak (hoeveelheid zon en schaduw) en de eigenschappen van de plant (winterhard, bloeiperiode).

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.