6.6 C
Purmerend
dinsdag 28 maart 2023
HomePurmerendInitiatief in Klein Where voor Sedumdaken "weer een stukje duurzamer geworden"

Initiatief in Klein Where voor Sedumdaken “weer een stukje duurzamer geworden”

Purmerend – In Klein Where aan de rand van Purmerend is het initiatief opgepakt om collectief groene daken aan te gaan leggen. 16 huishoudens deden er aan mee om hun schuurdaken uit te voeren met Sedum. Het weer beloofde voor de zaterdag niet veel goeds.

Er werd wind, regen, hagel en bliksem voorspelt, maar dat mocht (en kon) de pret niet drukken want de sedumrollen konden niet te lang opgerold op de pallets blijven liggen. Het was dan ook een gezellige dag waarop iedereen zijn schuurdak, uitbouwen en erkers ging uitvoeren met groen.

Met de vorkheftruck werden de zware materialen op dak hoogte getild. Op deze manier was het voor iedereen te doen het Sedum zelf aan te leggen en daar waar de vorkheftruck niet kon komen werd het met vereende krachten in een treintje naar boven gedragen.

Intiatiefnemer Henny Bruijn: “Het was super om te zien dat iedereen elkaar hielp waar nodig. Rond 14:30 uur in de middag was de grote klus geklaard.Met dank aan de bewoners die elkaar zo goed hebben geholpen, aan de catering en aan de buurman van wie we zijn vorkheftruck mochten lenen. Klein Where is weer een stukje duurzamer geworden.”

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een type groendak, wat elke soort dakbegroeiing inhoudt. Een sedumdak is de lichtste en dunste soort, omdat vetplantjes geen dikke bodem nodig hebben. Qua soort vetplantjes is er wel heel veel keuze: er zijn meer dan 250 soorten. Het voordeel is dat ze bijna overal op groeien. Ze zijn zowel geschikt voor schuine als platte daken. Wel is de keuze afhankelijk van de ligging van het dak (hoeveelheid zon en schaduw) en de eigenschappen van de plant (winterhard, bloeiperiode).


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,210FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6.6 ° C
7.2 °
5.6 °
87 %
0.5kmh
100 %
di
6 °
wo
12 °
do
12 °
vr
9 °
za
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.