21.7 C
Purmerend
dinsdag 23 juli 2024
HomePurmerendTweede opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen geopend

Tweede opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen geopend

Purmerend – Het voormalige gemeentehuis in Middenbeemster is gereed voor Oekraïense vluchtelingen. Vanaf vandaag worden er voornamelijk vrouwen en kinderen opgevangen, in totaal is er plek voor zo’n 70-75 vluchtelingen. Zij komen vanuit verschillende delen van Oekraïne en hebben veel meegemaakt. Sommigen zijn eerst korte tijd ergens anders opgevangen voordat zij op de opvanglocatie in Beemster aankomen.

Er is zowel professionele coördinatie als hulp van vrijwilligers en maatschappelijke organisaties aanwezig. De buurt is geïnformeerd over de opening van de locatie en mocht eerder deze week bekijken hoe de opvang er nu uit ziet en  vragen stellen.

Aanpassen en inrichten

Aannemer Braak Bouw heeft met vier medewerkers de afgelopen drie weken fulltime gewerkt om de kamers te maken voor ongeveer 75 vluchtelingen. Diverse teams van de gemeente hebben daarna de faciliteiten geïnstalleerd, zoals douches, een wasruimte, het elektra en de inrichting van de kamers en andere ruimten. Ook de Beemster samenleving heeft zich ingezet. De voormalige raadszaal is ingericht als huiskamer met onder meer geschonken meubels. Alle benodigde basisfaciliteiten zijn aanwezig. Het eerder verzamelde buitenspeelgoed voor de kinderen wordt ook beschikbaar gesteld.

Kom niet spontaan naar de opvanglocatie

Om te zorgen dat de opvang goed gecoördineerd blijft, vraagt de gemeente iedereen om niet spontaan naar de opvanglocatie te komen – hoe goed bedoeld dat ook is.  De vluchtelingen zijn getraumatiseerd en hebben voor nu rust en ruimte nodig. Er blijft uiteraard goed contact met de gemeenschap om in te spelen op de aangeboden hulp. Op de informatiepagina www.purmerend.nl/oekraine staat meer informatie over de opvang in Purmerend en hoe de gemeente aangeboden hulp matcht.
 

Opvang in Purmerend

Op 24 februari van dit jaar veranderde het leven van miljoenen inwoners in Oekraïne. Kinderen, moeders en grootouders die daarna zijn gevlucht komen ook in onze gemeenschap aan. Vluchtelingen zijn met open armen ontvangen in onze samenleving, zowel bij de tientallen gastgezinnen als in de eerder geopende opvanglocatie in BurgGolf. Inmiddels hebben die vluchtelingen door de inzet van maatschappelijke en culturele organisaties en de draad van hun leven enigszins kunnen oppakken. We hebben de mensen leren kennen als veerkrachtig en als doorzetters. Velen van hen werken nog altijd voor een Oekraïens bedrijf of volgen nog lessen van hun school daar. Sommigen zijn al op zoek naar werk en de kinderen krijgen inmiddels onderwijs op diverse locaties in onze gemeente. De gemeente onderzoekt ook de mogelijkheden om andere locaties om te vormen tot opvanglocatie.

Opvanguitdaging

Burgemeester Don Bijl gaf eerder aan ongelooflijk trots te zijn op wat we tot nu toe hebben kunnen neerzetten met elkaar, al blijft er nog veel onzekerheid: “Ook al gaat er veel goed: het blijft een opvanguitdaging  van ongekende omvang. Er is nog veel onzeker over de situatie in Oekraïne, over familie en vrienden en ook is het onduidelijk hoelang mensen hier zullen blijven. Dit vraagt begrip en geduld van iedereen in onze samenleving.” 
 Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Fraaie lijst met opvanglocaties e.d.
    Mis er eigenlijk toch wel wat: de 40 tijdelijke woningen Verzetslaan………
    De opvang vraagt om begrip en geduld van iedereen in onze samenleving, m.n. de mensen die op een wachtlijst staan voor o.m. een woning…….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,969FansLike
2,556VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
21.7 ° C
23.4 °
20 °
67 %
1.3kmh
6 %
di
21 °
wo
21 °
do
23 °
vr
21 °
za
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.