22.5 C
Purmerend
woensdag 27 september 2023
HomeHart van de RegioFree-flight ara Indy na 6 weken thuis: "Een man had haar 'gekocht'"

Free-flight ara Indy na 6 weken thuis: “Een man had haar ‘gekocht'”

Purmerend – Marco uit Purmerend kon het eigenlijk niet geloven toen hij gisteren een appje kreeg. Een man beweerde zijn ara Indy te hebben gekocht en wilde het dier graag aan hem teruggeven. Marco was er niet direct van overtuigd dat het om Indy ging. “Het was echt zo een vaag verhaal.”

Ara Indy doet aan freeflight. Het dier vliegt geregeld vrij door onze stad. Thuiskomen doet ze eigenlijk altijd. Alleen niet op de bewuste 12 maart. Indy leek van de aardbodem te zijn verdwenen. En dat zal weinig Purmerenders zijn ontgaan, want Marco domineerde met de vermissing wekenlang de social media kanalen. Hij was vastbesloten de ara terug te vinden.

De stad leefde mee. De berichten werden massaal gedeeld en Marco werd overspoeld met zichtmeldingen. Van in de stad tot ver buiten de provincie. Geen enkele keer bleek het om Indy te gaan.

Toen Marco gisteren een appje kreeg, vroeg hij eerst om foto’s en video’s. “Een ara zat los op een zolderkamer, voer lag verspreid over de vloer”, vertelt hij in een interview met Regio Purmerend. “Aan de hand van de foto’s en de video kon ik niet ontdekken of het inderdaad om Indy ging. Na een aantal maal vragen kreeg ik eindelijk het ringnummer van de ara. Ik kon het bijna niet geloven dat het inderdaad om Indy bleek te gaan. Na zes weken had ik de hoop eigenlijk al opgegeven.”

De man zou Indy hebben gekocht

Marco kon Indy ophalen in Amsterdam. Op de afgesproken plek en tijd stond er een beetje vage jongeman. Hij zou de ara hebben gekocht en had besloten het dier terug te geven toen hij er achter kwam dat het om Indy ging. Kort daarop kwam er een andere man aangelopen, met in zijn handen een doos met de vogel. “We zetten de doos met Indy in de auto. Ze was helemaal gestrest. Ik was samen met een collega naar Amsterdam gegaan. Hij liep naar beide mannen toe, we wilden eigenlijk heel graag weten waar ze Indy nou precies vandaan hadden. Ik denk dat ze de vragen niet vertrouwden en bang waren dat wij bij de politie hoorden. Ze gingen er opeens als een speer vandoor.”

Tekst gaat door onder de foto

Eenmaal thuis, trok de gestresste Indy snel bij. Ze kon niet stoppen met knuffelen en zal al snel weer vrolijk naast haar favoriete vriendje in de volière zitten. “Ze ziet er goed uit. Ze is zelfs een beetje aangekomen. Dat komt waarschijnlijk omdat ze een tijd niet heeft kunnen vliegen”, aldus Marco.

Hij vermoedt dat de ara op 12 maart al door iemand is meegenomen. “Er is geen enkele correcte zichtmelding geweest en dat is eigenlijk onmogelijk. Indy is een pittige vogel. Ze is nergens bang voor. Zodra ik in de buurt ben, is ze door mensen niet te benaderen. Maar als ze me kwijt is, vliegt ze soms op mensen af.”

Indy mag binnenkort weer naar buiten. “Ik denk er wel over na, hoe ik het vliegen een beetje kan aanpassen. Ik ben in ieder geval dolgelukkig dat ze weer thuis is.”
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,620FansLike
2,502VolgersVolg
1,618VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
22.5 ° C
24 °
21 °
67 %
1.3kmh
100 %
wo
22 °
do
19 °
vr
21 °
za
19 °
zo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.