20.1 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
HomePurmerendInwoners gemeente Purmerend produceren steeds minder afval "van 528 kilo per inwoner...

Inwoners gemeente Purmerend produceren steeds minder afval “van 528 kilo per inwoner in 2020, naar 515 kilo in 2021”

Purmerend – Elk jaar wordt in opdracht van Team Reiniging een sorteeranalyse van het restafval van de gemeente Purmerend uitgevoerd. In deze analyse wordt de vergelijking gemaakt tussen de hoeveelheden gescheiden ingezameld afval en het ingezamelde restafval. Ook wordt een analyse van de samenstelling van het restafval gemaakt. Over 2021 is de analyse gemaakt over het totale afval Purmerend en Beemster.

Er is een dalende lijn te zien in de jaarlijkse hoeveelheid afval die de inwoners van Purmerend maken. Van 538 kilo per inwoner in 2019 naar 528 kilo per inwoner in 2020, naar 515 kilo per inwoner in 2021. Hiermee zit Purmerend op hetzelfde niveau van gemeenten in Nederland met een vergelijkbaar inwoneraantal.

De hoeveelheid gescheiden ingezameld afval is ook in het afgelopen jaar toegenomen, van 155 tot 166 kilo per inwoner in 2021. Vergeleken met 2020 is de hoeveelheid gescheiden bioafval iets toegenomen. En ook de hoeveelheid PMD (Plastic, metalen en drankverpakkingen) is toegenomen, net als de gescheiden hoeveelheid textiel is gestegen.

Nieuwe gemeente – nieuwe nulmeting

De afvalmonitor 2021 vormt het nieuwe uitgangspunt voor het niveau afvalscheiding van de nieuwe gemeente Purmerend. Het niveau van afvalscheiding is in 2021 gestegen naar 55 %.

De samenstelling van het restafval laat zien dat dit percentage nog steeds omhoog kan. In de hieronder staande figuur is aangegeven hoe de samenstelling van het fijn huishoudelijk restafval, oftewel het restafval ingezameld wordt met minicontainers aan huis en ondergrondse containers bij hoogbouw, is opgebouwd. Van de 219 kilo fijn restafval per inwoner is 28 kilo daadwerkelijk niet meer herbruikbaar, de overige 191 kilo bestaat uit herbruikbare afvalstromen.

De belangrijkste conclusies

Het ongescheiden fijn huishoudelijk restafval bevat nog steeds veel groente- fruit- en etensresten afval, tegenwoordig bioafval genoemd, het aandeel tuinafval is beperkt. Het aandeel niet herbruikbaar, dus het echte restafval, is 28 kilo per inwoner. In 2020 was dit nog 45 kilo, dit is een afname van 38%.

De categorie ‘ overig herbruikbaar’ bestaat uit metaal, hout, puin, KCA, kunststof [geen verpakkingen].

Na de coronasituatie in 2020, laat 2021 zien dat de stijgende lijn van de afvalscheiding doorloopt en dat er nog mogelijkheden zijn tot verbetering. Het bioafval is het grootste aandeel van het restafval, 48% van het restafval is bioafval (groente- en fruitafval en etensresten), met het tuinafval erbij zelfs meer dan 51%. Het merendeel van deze 113 kilo bioafval en tuinafval is zeer geschikt om compost van te maken als dit gescheiden ingezameld zou worden.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
20.1 ° C
21.8 °
18.9 °
69 %
4kmh
31 %
ma
21 °
di
21 °
wo
20 °
do
24 °
vr
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.