12.3 C
Purmerend
woensdag 8 mei 2024
HomeEdamWarmtenetten in Edam-Volendam: Niet haalbaar voor bestaande bouw, kansen voor nieuwbouw

Warmtenetten in Edam-Volendam: Niet haalbaar voor bestaande bouw, kansen voor nieuwbouw

Edam-Volendam – In 2023 zijn er drie onderzoeken uitgevoerd naar de haalbaarheid van warmtenetten in Edam-Volendam. Deze onderzoeken keken naar de mogelijkheden voor warmtenetten in de bestaande bebouwing van Oosthuizen, Kwadijk en het stedelijke gebied Edam-Volendam.

Het onderzoek in Oosthuizen concludeerde dat een warmtenet op basis van rioolwater of oppervlaktewater niet haalbaar is. De kosten voor de aanleg van een warmtenet zouden te hoog zijn. Daarnaast is er onvoldoende ruimte voor leidingen in de ondergrond. Ook in Kwadijk is een warmtenet niet haalbaar. De smalle wegen in Kwadijk maken het onmogelijk om een warmtenet aan te leggen. All-electric is in Oosthuizen en Kwadijk is de beste optie om van het aardgas af te stappen.

Edam-Volendam

In Edam-Volendam is een warmtenet in sommige wijken wellicht mogelijk, maar dat is onzeker. In de naoorlogse wijken is een warmtenet haalbaar mits er voldoende woningen aansluiten. Nieuwbouwproject Lange Weeren is een goede startlocatie voor een warmtenet. Voor Edam-Oude Kom is een warmtenet waarschijnlijk niet haalbaar vanwege te smalle straten. In de wijken Edam-Zuid, Molenbuurt en Singelwijk is een warmtenet te duur. All-electric is hier een beter alternatief.

Kansen voor nieuwbouw

Nieuwbouwprojecten bieden kansen om duurzame koude- en warmtevoorzieningen te integreren in de woningen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een leidingnetwerk vanuit de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Katwoude. In 2024 wordt er verder onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor warmte- en koudevoorzieningen in nieuwbouwproject Lange Weeren.

Warmtenetten zijn in Edam-Volendam vooral een optie voor nieuwbouw. In de bestaande bebouwing is all-electric vaak de beste oplossing. De gemeente Edam-Volendam zet zich in om de overstap naar een aardgasvrije toekomst te realiseren. Dit zal gebeuren met een mix van oplossingen, waaronder warmtenetten, all-electric en andere duurzame energiebronnen.

Meer informatie in het document van de gemeente Edam-Volendam.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,910FansLike
2,549VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
12.3 ° C
12.9 °
11.6 °
73 %
2.7kmh
0 %
di
12 °
wo
16 °
do
18 °
vr
18 °
za
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.