8.3 C
Purmerend
dinsdag 16 april 2024
HomeEvenementVolendam verwelkomt dit weekend de 38e jaarlijkse rond- en platbodemrace, de Piepperrace

Volendam verwelkomt dit weekend de 38e jaarlijkse rond- en platbodemrace, de Piepperrace

Volendam – Op 6 en 7 april 2024 zal Volendam opnieuw het toneel zijn van de traditionele rond- en platbodemrace, ofwel de Pieperrace, een evenement dat het begin van het nieuwe vaarseizoen markeert. Voor de 38e keer zullen naar verwachting zestig chartervaartuigen naar Volendam komen om deel te nemen aan deze tweedaagse wedstrijd, waarbij de bemanning op de proef worden gesteld.

De race staat open voor zeilende beroepsvaartuigen en andere traditionele platbodems, en viert de historische rol van de Volendammer Kwakken – grote botters uniek voor Volendam – die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet om aardappelen vanuit Friesland naar Amsterdam te vervoeren.

Verschillende klassen

Deelnemers zullen strijden in verschillende klassen van platbodems, waaronder Tjalken, Skûtsjes, Klippers en Aken. De race begint en eindigt in de haven van Volendam, waar toeschouwers op de dijk een prachtig uitzicht hebben op de “bruine vloot”. De stand wordt bijgehouden op een scorebord in de haven, en een spreekstalmeester zal live commentaar leveren.

Muzikale optredens

Het evenement wordt verder opgeluisterd door muzikale optredens van het straatorkest ‘de Blaeskaffers’ op zaterdag en de fanfare, gekleed in Volendammer kostuum, die op zondagochtend de schepen uitgeleide doet met een concert. TV-persoonlijkheid Kees Tol zal aanwezig zijn voor het startschot van de tweede wedstrijddag. Bij terugkeer in de haven worden de schepen verwelkomd door het dweilorkest ‘de Neuteblazers’.

De aankomst van de historische schepen en de inschrijving voor de wedstrijd op vrijdag 5 april in café ‘t Gat van Nederland belooft ook dit jaar weer een spektakel te worden.

Pieperrace

De Pieperrace is een wedstrijd voor traditionele zeilschepen en houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen) tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren onder andere bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen.

Meer informatie en het programma op de website hieronder:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.3 ° C
9 °
7.4 °
79 %
6.7kmh
100 %
di
10 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °
za
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.