17.1 C
Purmerend
vrijdag 12 april 2024
HomeVolendamNieuw café op de Dijk van Volendam zoekt schilderijen van rond 1900:...

Nieuw café op de Dijk van Volendam zoekt schilderijen van rond 1900: “Er ligt nog veel op zolders”

Volendam – Op de Dijk in Volendam opent vrijdag een nieuw café. En daarvoor zoekt interieurontwerper Jan Daniëls oude schilderijen over het leven in het vissersdorp van rond 1900.

Een oproepje in de lokale krant heeft tot zijn eigen verbazing al een enorme oogst opgeleverd. “Wist niet dat er zoveel is. Er ligt op zolders prachtig werk.” Begin volgende week verwacht hij nog zo’n acht schilderijen. Een wand hangt al bijna vol.

Het idee is simpel: op de Dijk een mooi oud café inrichten dat past in de geschiedenis van het dorp. “En bij zo’n oud café horen, vind ik, dan ook oude schilderijen. Het liefst echte”, vertelt Jan.

Paul de Boer, een van de eigenaren van het nieuwe café heeft er al een paar geleverd en na een oproep stromen ze nu binnen. Voor een al volle wand wijst Jan op twee portretten van de schilder Bleys. Het is straks de bedoeling dat via QR-codes informatie wordt gegeven over de personen op de schilderijen en de makers.

Op dit moment is er volop aandacht voor de collectie van Hotel Spaander door de bestseller van schrijver Jan Brokken: ‘De ontdekking van Holland’. Want rond 1900 verbleven daar in Spaander veel beroemde buitenlandse schilders, veelal op uitnodiging van de kunstminnende hoteleigenaar. En die hotelgasten legden in vele honderden schilderijen het dagelijkse leven vast. Jan hoopt dat het nieuwe café een “kleine Spaander” wordt.

De opening staat gepland op 22 maart. Als mensen een schilderij in de aanbieding hebben kunnen ze contact opnemen met Jan op 0653935304.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,545VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.1 ° C
18.9 °
13.4 °
70 %
10.3kmh
100 %
vr
16 °
za
19 °
zo
11 °
ma
9 °
di
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.