3.5 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
HomeRegionaalNieuw puntensysteem voor zoeken naar een sociale huurwoning bij Woonmatch Waterland en...

Nieuw puntensysteem voor zoeken naar een sociale huurwoning bij Woonmatch Waterland en WoningNet

Regionaal – Op 16 januari 2023 verandert het zoeken naar een sociale huurwoning. Er wordt dan gewerkt met punten. Iedereen die ingeschreven staat bij Woonmatch Waterland en WoningNet Stadsregio Amsterdam krijgt hiermee te maken. Met dit nieuwe systeem kunnen ze straks zelf punten op- en afbouwen. Als u per maand vier keer of meer op een woning reageert bouwt u punten op. En dat moet kansen bieden. Vooral voor de mensen die dringend op zoek zijn naar een woning, maar geen of bijna geen inschrijftijd hebben.

Het nieuwe puntensysteem bestaat uit vier soorten punten. Wachtpunten, zoekpunten, situatiepunten en startpunten. Wachtpunten staat voor uw inschrijftijd bij WoningNet of Woonmatch. En ieder jaar komt er een wachtpunt bij. Wachtpunten houdt u altijd. Pas als u een nieuwe woning via WoningNet of Woonmatch accepteert gaan al uw punten naar nul.

Startpunten voor jongeren

Naast de wachtpunten zijn er zoek- situatie en startpunten. De laatste, startpunten zijn er alleen voor jongeren met een jongerencontract die wonen in Amsterdam of Zaanstad. Als hun contract binnen een jaar afloopt kunnen zijn éénmalig 10 startpunten krijgen. Voorwaarde is wel dat zij zelf voor die tijd genoeg hebben gedaan om een woning te vinden.

Zoek- en situatiepunten 

Zoekpunten zijn er voor iedereen. Die kan iedereen zelf opbouwen. Voor vier of meer reacties per maand krijgt u 1 zoekpunt. En dan de situatiepunten. Deze zijn bedoeld voor mensen die dringend een woning nodig hebben omdat zij uit elkaar gaan en kinderen hebben of met het gezin ergens inwonen en geen eigen woning hebben. Situatiepunten zijn er ook voor pleegjongeren of jongeren met een Wmo-ondersteuning.

Opbouwen en afbouwen van punten

De nieuwe regels hebben gevolgen voor woningzoekenden die niet reageren op woningen of afspraken niet nakomen. Zij kunnen punten kwijtraken. Meestal is dat 1 zoekpunt. Bijvoorbeeld als een woningzoekende langere tijd niet reageert op woningen, een afspraak voor een bezichtiging niet nakomt of een woning weigert. De gevolgen zijn groter als dit vaker gebeurt. Dan kan een woningzoekende ook alle punten kwijtraken. Wachtpunten zijn een uitzondering. Die worden niet afgebouwd.

Eerder kans op een woning

Het nieuwe puntensysteem lost helaas het tekort aan woningen niet op. Het zorgt er wel voor dat een groep woningzoekenden die nu niet aan bod komt, straks de kans krijgt om eerder een woning te vinden. Huurt u nu een woning en bent u niet dringend op zoek, dan verandert er voor u niet veel. Uw inschrijftijd wordt straks omgezet naar wachtpunten. Als u gebruik maakt van de regeling vervallen woonduur krijgt u voor die jaren ook wachtpunten.

Wilt u meer weten? Alle informatie en een check vindt u op www.socialehuurwoningzoeken.nl

In onderstaande video wordt uitgelegd waarom er nieuwe regels komen voor WoningNet en Woonmatch.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Aanvulling (bron: NH Nieuws):
  Zonder urgentie of voorrangsregeling, had de ‘reguliere’ woningzoekende in 2021* zo goed als geen kans op een sociale huurwoning in Amsterdam.
  Slechts 0,31 procent van de vrijgekomen sociale huurwoningen in Amsterdam werd in 2021* toegewezen aan ‘reguliere’ woningzoekenden.
  *= meest recente cijfers.

  Het hele artikel: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/313984/sociale-huurwoning-zonder-urgentie-of-voorrang-vrijwel-onmogelijk-in-amsterdam

 2. Reacties op Facebook zijn stuk-voor-stuk ‘ten hemel schreiend’.
  Hier is niemand op zoek naar een (sociale) huurwoning maar ik vind het ronduit schandalig.

  Zo vreemd dat Purmerend starterswoningen voor 2 jaar verhuurd, deze huurders he-le-maal geen extra (start) punten krijgen, terwijl in Amsterdam en Zaanstad huurders met een zgn.jongerencontract wat binnen een jaar afloopt éénmalig 10 startpunten krijgen.

  Net als de situatie voor gescheiden mensen: ben je langer dan 1 jaar gescheiden voor de invoering van dit systeem krijg je geen extra punten.

  Of punten die niet gekoppeld zijn in het nieuwe systeem, de woningzoekenden ook zelf niet gekoppeld krijgen en dan als antwoord krijgen ‘dan schrijf je je maar opnieuw in’ (= weg alle punten).

  Welke wethouder (van gemeente Purmerend) is en raadsparijen zijn hiermee akkoord gegaan?
  De woningzoekenden wens ik heel veel sterkte!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,799FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
3.5 ° C
5 °
2.2 °
82 %
3.6kmh
5 %
di
7 °
wo
9 °
do
9 °
vr
7 °
za
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.