14.5 C
Purmerend
donderdag 25 juli 2024
HomePurmerendEncroChat: tot 3,5 jaar cel geëist voor grootschalige handel in LSD "inval...

EncroChat: tot 3,5 jaar cel geëist voor grootschalige handel in LSD “inval in pand Purmerend”

Amsterdam – Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot drie en een half jaar tegen vijf verdachten van handel in (of bezit van) grote hoeveelheden LSD. In totaal werden er in het onderzoek naar de verdachten meer dan 400.000 LSD-zegels in beslag genomen op locaties in Almere, Amsterdam, Mijdrecht, Purmerend en Ursem.

De verdachten kwamen in beeld nadat in mei 2021 een onderzoek werd gestart naar een van de verdachten. Om bewijs te verzamelen heeft de politie o.a. telefoons afgetapt, is er afluisterapparatuur in de auto van een van de verdachten geplaatst, zijn er postpakketten onderschept en hebben er twee pseudokopen plaatsgevonden.

Ook zitten er ontcijferde chatgesprekken in het dossier, die de verdachten verstuurden via de versleutelde berichtendienst EncroChat. Uiteindelijk werd op 23 maart 2022 een inval gedaan bij de woningen en (kantoor)panden van de verdachten, waar o.a. grote hoeveelheden LSD werden aangetroffen.

Hard- en softdrugs

In de visie van het OM blijkt uit het bewijs dat drie van de verdachten, een 47-jarige man uit Amsterdam, 39-jarige man uit Mijdrecht en een 44-jarige man uit Almere, samen een criminele organisatie vormden. De mannen maakten en verhandelden gedurende lange tijd LSD-zegels. De andere twee verdachten, een 34-jarige man uit Almere en een 66-jarige vrouw uit Amsterdam, worden verdacht van het afnemen van grote hoeveelheden van deze LSD-zegels.

Naast LSD zijn in het onderzoek ook andere soorten drugs aangetroffen, waaronder hash, hennep en MDMA. De 34-jarige man uit Almere wordt o.a. verdacht van het telen van hennep op verschillende plantages in Spijkenisse, Lelystad en Emmeloord. Hij handelde volgens het OM gedurende lange tijd in softdrugs.

Verdiensten afpakken

Volgens het OM hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan ernstige feiten. LSD is een harddrugs die schadelijk is voor de gezondheid en psychotische verschijnselen bij mensen kan opleveren. “Het staat dan ook niet voor niets op lijst I van de Opiumwet”, legt de officier van justitie uit.

Omdat er aanzienlijke bedragen omgaan in de handel van drugs is ook onderzoek gedaan naar de inkomsten en geldstromen. “De politie heeft geïnvesteerd in het traceren van verdiend vermogen”, vertelt de officier van justitie. “Ook naar bitcoins en andere cryptocurrency.” In totaal hebben de verdachten, volgens het OM, ruim 1,2 miljoen euro verdiend met de handel in drugs. Dit bedrag vordert het OM dan ook van de verdachten.

Celstraf

Alles meewegende eist het OM tegen de 47-jarige man uit Amsterdam 42 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Tegen de 39-jarige man uit Mijdrecht is de eis 30 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Tegen de 44-jarige man uit Almere is de eis 365 dagen gevangenisstraf, waarvan 209 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. Tegen de 66-jarige vrouw uit Amsterdam eist het OM 90 dagen gevangenisstraf, waarvan 44 voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur.

Een zesde verdachte uit Purmerend zal op 27 maart 2023 voor de rechter moeten verschijnen. Op 7 april 2023 doet de rechtbank uitspraak.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
14.5 ° C
15.6 °
13.3 °
76 %
1.8kmh
16 %
do
21 °
vr
21 °
za
21 °
zo
22 °
ma
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.