23.9 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomeRegionaalGeen celstraf maar 'straf op maat' "straffen in Nederland passender maken"

Geen celstraf maar ‘straf op maat’ “straffen in Nederland passender maken”

Regionaal – Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) heeft negen varianten ontwikkeld om straffen in Nederland passender te maken. Hij gelooft dat strafdoelen ook bereikt kunnen worden met andere sancties dan alleen een korte vrijheidsstraf. De minister benadrukt het belang van een straf die aansluit bij de crimineel.

Eén van de varianten die Weerwind voorstelt, is dat veroordeelden hun straf kunnen uitzitten in een beperkt beveiligde afdeling van de gevangenis. Dit stelt hen in staat om te blijven werken en hun salaris te behouden, zodat ze hun huur of hypotheek kunnen blijven betalen en hun woning niet verliezen. Deze mogelijkheid zou worden aangeboden in de zogeheten Beperkt Beveiligde Afdelingen (BBA’s) van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Op dit moment worden in de BBA’s alleen gedetineerden geplaatst die zich in de laatste fase van hun detentie bevinden en verlof hebben om buiten de gevangenis te werken. Volgens Weerwind kunnen gedetineerden op deze manier beter voorbereid worden op hun terugkeer in de samenleving. Hij stelt voor dat dit regime ook vanaf de eerste dag van een gevangenisstraf kan gelden voor andere gedetineerden.

“De rechter in positie brengen om meer op maat te straffen, zorgt voor een veiliger Nederland. Het voorkomt recidive en maakt het stelsel nog effectiever in het behalen van de strafdoelen. Het is mooi dat deze verkenning er nu ligt en dat we de bouwstenen klaar kunnen zetten voor een volgend kabinet om deze ontwikkeling door te zetten.” stelt minister Franc Weerwind.

Verhoging maximale uren taakstraf

Daarnaast wordt er overwogen om het maximum aantal uren taakstraf te verhogen. Momenteel ligt dit wettelijk maximum op 240 uur. Ook wordt voorgesteld om mensen die hun geldboete na een overtreding niet betalen, een taakstraf op te leggen in plaats van hen voor een bepaalde periode in hechtenis te nemen.

Weerwind benadrukt dat het aan het volgende kabinet is om deze plannen verder te ontwikkelen. Hij gelooft echter dat het aanpassen van straffen op maat zal leiden tot een veiliger Nederland, doordat recidive wordt voorkomen en het strafsysteem effectiever wordt in het behalen van de gestelde doelen.

Met de uitwerking van deze negen kansen geeft Weerwind invulling aan een motie van het Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66).Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
23.9 ° C
25.6 °
22.2 °
64 %
1.3kmh
89 %
do
24 °
vr
27 °
za
28 °
zo
24 °
ma
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.