16.5 C
Purmerend
vrijdag 12 juli 2024
HomeRegionaalAmsterdam sluit zich aan bij 'Gewoon Geld Geven' "300 gezinnen krijgen twee...

Amsterdam sluit zich aan bij ‘Gewoon Geld Geven’ “300 gezinnen krijgen twee jaar lang onvoorwaardelijk 150 euro per maand”

Amsterdam heeft zich aangesloten bij het initiatief ‘Gewoon Geld Geven’, waarbij 300 gezinnen in de stad met een bijstandsuitkering gedurende twee jaar lang onvoorwaardelijk 150 euro per maand extra ontvangen. Met de toetreding van de hoofdstad wordt de onderzoeksgroep, bestaande uit Tilburgse en Zaanse gezinnen, verdubbeld. De Hogeschool van Amsterdam doet hier onderzoek naar.

Volgens Wethouder Marjolein Moorman, verantwoordelijk voor Armoede, ervaren gezinnen die in armoede leven vaak meer stress, gezondheidsproblemen en mentale uitdagingen als gevolg van voortdurende financiële zorgen. Door hen maandelijks een extra bedrag te verstrekken, zonder verdere voorwaarden of verplichtingen, kunnen deze gezinnen meer controle over hun leven krijgen.

De deelnemende gezinnen uit de wijken Nieuw-West, Noord en Zuidoost hebben zelf de vrijheid om te beslissen waaraan zij het geld besteden, zonder inmenging van de gemeente. Op deze manier wordt onderzocht hoe de vicieuze cirkel van armoede in kwetsbare gezinnen met kinderen doorbroken kan worden op basis van vertrouwen.

Effectieve aanpak van armoede

Het initiatief streeft naar een effectieve aanpak van armoede. Bas Pieck, programmaleider van Gewoon Geld Geven, legt uit dat het doel is om een nieuw beleid te bevorderen dat uitgaat van bestaanszekerheid, vertrouwen en een positief mensbeeld. Het vergt moed van een gemeente om deel te nemen aan dit initiatief, omdat bestaande structuren doorbroken moeten worden. Gelukkig is er veel interesse in Gewoon Geld Geven, ook vanuit andere gemeenten. Er wordt gekeken hoe er samen met alle geïnteresseerde gemeenten een krachtig standpunt ingenomen kan worden voor een radicaal andere aanpak van armoede.

Dankzij de financiering door Stichting RCOAK, een vermogensfonds uit Amsterdam dat onder andere de giften aan de 300 gezinnen verstrekt, is de deelname van Amsterdam aan Gewoon Geld Geven mogelijk gemaakt. Suzanne Kooij, directeur van Stichting RCOAK, benadrukt dat het fonds graag substantieel bijdraagt aan dit initiatief. Als Amsterdams vermogensfonds met een focus op armoede draagt RCOAK op deze manier daadwerkelijk bij aan het verlichten van de omstandigheden van gezinnen in de bijstand in Amsterdam.

De stichting signaleert al enkele jaren dat veel Amsterdamse gezinnen met een laag inkomen moeite hebben om rond te komen, wat een zorgwekkende trend is. Gewoon Geld Geven vormt een eerste stap richting het vinden van een oplossing voor dit groeiende maatschappelijke probleem.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
16.5 ° C
17.4 °
15.5 °
70 %
2.3kmh
14 %
do
17 °
vr
16 °
za
18 °
zo
19 °
ma
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.