17.1 C
Purmerend
dinsdag 9 juli 2024
HomePurmerendStadsverwarming Purmerend (SVP) vraagt om extra lening van 15 miljoen euro

Stadsverwarming Purmerend (SVP) vraagt om extra lening van 15 miljoen euro

Purmerend – Stadsverwarming Purmerend (SVP), een bedrijf dat voor honderd procent in eigendom is van de gemeente, heeft aangekondigd dat het in oktober een extra lening nodig heeft van 15 miljoen euro. Deze financiële uitdaging wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de uitval van de biowarmtecentrale na een lekkage en de stijgende energieprijzen die niet worden gecompenseerd door een tussentijdse verhoging van de warmtetarieven.

SVP, hoewel een zelfstandig bedrijf, blijft de gemeente verantwoordelijk voor de financiering. Voorheen werden eigen leningen gebruikt, maar nu leent SVP zelf geld, met de gemeente als eindverantwoordelijke voor de terugbetaling. Hierdoor moet het warmtebedrijf toestemming vragen voor het aantrekken van nieuwe leningen en doet dit door een leenplafond aan te vragen van 65 miljoen euro.

Nieuwe lening

Directeur Arno van Gestel van SVP geeft aan dat er dit jaar een nieuwe lening van 15 miljoen euro moet worden afgesloten op basis van de liquiditeitsprognose. De omvang van de nieuwe lening is nadelig beïnvloed door een verwacht verlies dit jaar, voornamelijk veroorzaakt door de onverwachte uitval van de biowarmtecentrale als gevolg van lekkages.

De uitval dwong SVP om over te schakelen op hulpcentrales die op het duurdere aardgas draaien. Het verlies wordt geschat op 7,5 miljoen euro, een bedrag dat niet volledig kan worden gecompenseerd door hogere warmtetarieven voor klanten, aangezien de gemeente eerder dit jaar hogere tarieven heeft geblokkeerd.

Daarnaast staat SVP voor de uitdaging om de komende jaren meer geld te lenen vanwege de aflossing van bestaande leningen, een bedrag van 46,2 miljoen. Deze leningen zullen opnieuw gefinancierd moeten worden tegen een hogere rente, wat de SVP een bedrag van 13,8 miljoen tot 2026 kost. Ook moeten er aanzienlijke investeringen gedaan worden in het warmtenet van Purmerend door de verwachte groei van het aantal aansluitingen. Het bedrijf verwacht in de komende jaren daarvoor 17,4 miljoen euro te moeten financieren.

Dividend

Hoewel SVP de afgelopen jaren winstgevend was en dividend kon uitkeren aan de gemeente, lijkt dat dit jaar onzeker vanwege de verliezen. Of er in 2024 en 2025 weer dividend kan worden uitgekeerd, moet nog worden besloten maar is wel in de begroting opgenomen.

Wethouder Harry Rotgans heeft voorgesteld aan de gemeenteraad om akkoord te gaan met het financiële plan van Stadsverwarming Purmerend. Momenteel heeft SVP een schuld van 104 miljoen euro, voornamelijk bij externe partijen. De schuld aan de gemeente bedraagt acht miljoen euro. Met de nieuwe lening en geplande investeringen zal de schuld van het warmtebedrijf naar verwachting de komende jaren stijgen tot meer dan 120 miljoen euro.

Lees de brief hier.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Nu totaal € 104.000.000,- Schuld
  en de gemeente blijft er maar geld in pompen.

  De SVP is een bodemloze put en veel belangrijker, het verbranden van biomassa is geen duurzaam alternatief om energie op te wekken, stelt de European Academies Science Advisory Council (EASAC). Bij de verbranding van hout blijkt zelfs netto meer CO2-uitstoot vrij te komen dan bij verbranding van kolen en gas en
  Eén van de schadelijke stoffen die vrijkomt bij de verbranding van biomassa, is fijnstof. Het is bekend dat fijnstof zelfs bij lage concentraties invloed heeft op de gezondheid. Ook blootstelling die binnen de Europese norm ligt, heeft invloed op iemands levensverwachting. Het inademen van fijnstof wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. Als gevolg van kortdurende blootstelling aan hoge concentraties fijnstof kunnen mensen met bijvoorbeeld een longziekte extra klachten krijgen. Langdurige blootstelling kan leiden tot het langdurig beschadigen van de longen, het hart en de vaten.

  Stoppen dus met de SWP

 2. De Gemeente Purmerend ziet een tekort van 12,7 miljoen euro en er zijn “grote zorgen over de toekomst” stond hier een paar uur geleden in de headlines.
  Dan moet de Gemeente niet nog meer geld “uitlenen” aan SVP.

  Geld dat moet worden opgehoest door de burger en wel 2x: eerst aan de Gemeente en vervolgens (middels de torenhoge tarieven) aan SVP.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.1 ° C
18 °
16.1 °
86 %
1.8kmh
100 %
di
25 °
wo
21 °
do
20 °
vr
20 °
za
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.