13.3 C
Purmerend
donderdag 4 april 2024
Home112Strengere handhaving voor fatbikes, ebikes en stepjes in Purmerend

Strengere handhaving voor fatbikes, ebikes en stepjes in Purmerend

Purmerend – Fatbikes die in stilte met enorme snelheden langsscheuren. Vaak bereden door jongeren. Ebikers die zonder helm scorscooters inhalen op het fietspad. Het is een fenomeen dat steeds vaker in het straatbeeld opduikt.

Met de toenemende overlast van fatbikes, ebikes en stepjes heeft de Politie Purmerend aangekondigd dat ze de komende tijd extra maatregelen zullen nemen om deze problemen aan te pakken. De afgelopen dagen zijn er tientallen voertuigen gecontroleerd, waarbij boetes zijn uitgedeeld en inbeslagnames hebben plaatsgevonden.

In één van de gevallen heeft de politie de beslissing van de Officier van Justitie ontvangen: Vernietigen. Naast de bekeuring krijgt de bestuurder zijn fatbike dus niet meer terug.

Criteria

De fatbikes, ebikes en electrische steppen worden gecontroleerd of ze voldoen aan de wettelijke criteria die gelden voor dit type vervoersmiddelen. Er wordt onder andere gehandhaafd als ze aan een van de volgende criteria voldoen:

 1. Gebruik van een gashendel zonder trappen: Voertuigen waarbij de bestuurder de mogelijkheid heeft om zich voort te bewegen zonder mee te trappen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een gashendel, worden onderworpen aan striktere controles.
 2. Manipulatie of opvoeren van het voertuig: Als een voertuig gemanipuleerd of opgevoerd is om sneller te gaan dan 25 km/u, ongeacht of er een gashendel aanwezig is, voldoet het niet aan de regelgeving.

Om te bepalen of een voertuig aan deze criteria voldoet, kunnen er rijproeven op straat worden uitgevoerd door de politie. Overtreders worden geconfronteerd met aanzienlijke boetes die via het Openbaar Ministerie worden afgehandeld. Bij herhaalde overtredingen kan het voertuig in beslag worden genomen.

Fatbike kan worden vernietigd na inbeslagname

Niet-goedgekeurde ebikes, fatbikes en stepjes kunnen na een tweede overtreding in beslag worden genomen. In een recent geval heeft het Openbaar Ministerie besloten om een in beslag genomen fatbike te vernietigen. Dit betekent dat de bestuurder naast de boete, zijn fatbike niet meer terugkrijgt.

Tip voor alle eigenaren van fatbikes, ebikes en stepjes: Zorg er voor dat het voertuig aan de wettelijke eisen voldoet, om onnodige problemen te voorkomen.

Meer informatie over de regelgeving hier.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Het is al maanden raak met overlast en gevaarlijke verkeerssituaties door de bestuurders van fatbikes en elektrische stepjes: voetgangers, auto’s en andere verkeersdeelnemers worden regelmatig gehinderd en/of belanden in (verkeers)gevaarlijke situaties. De bestuurders van fatbikes en elektrische stepjes zijn (veelal) niet verzekerd; bij schade kan de benadeelde zich opmaken voor een lange strijd. En Handhaving/Politie is al lang op de hoogte.

  Dit is wat handhaving hietomtrent meedeelde eind juni 2023:
  “Onze bevoegdheden zijn hierin heel beperkt en het enige wat wij kunnen doen is de bestuurders van de stepjes aanspreken maar daarna houd het voor ons op. De melding is wel doorgezet naar de wijkagent, aangezien de politie meer bevoegdheden hierin heeft. Ik hoop u zo voldoende te hebben geinformeerd. Mvg, Team Handhaving Purmerend”.

  En dan zou nu opeens wel opgetreden kunnen worden?
  Ik hoop het maar betwijfel het.

 2. HAHA laat me niet lachen de politie van Purmerend zijn een stelletje lamlullen eerste klas.

  Waar zijn ze dan ‘s ochtends als de jeugd voorbij scheurt aan de verkeerde kant van de weg waarbij de fatbikes mede brugpiepers mee sleuren op hun fiets, ze met 3 personen naast elkaar fietsen en niet uit de weg gaan, geen verlichting voeren de politie doet al jaren niets aan handhaving. (Tip ga ‘s morgens op de routes naar scholen controleren pak je er tientallen)

  Gisteren en vandaag nog mee gemaakt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,863FansLike
2,541VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.3 ° C
14.6 °
11.7 °
77 %
6.7kmh
100 %
do
13 °
vr
15 °
za
22 °
zo
18 °
ma
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.