17 C
Purmerend
donderdag 9 mei 2024
HomeRegionaalCNV roept op tot wettelijk rouwverlof van twee weken

CNV roept op tot wettelijk rouwverlof van twee weken

Regionaal- Het CNV heeft het Nederlandse kabinet dringend verzocht om onmiddellijk een wettelijk rouwverlof van twee weken in te voeren. Deze oproep volgt op de recent gepubliceerde CBS-cijfers, waaruit blijkt dat veel werknemers na het verlies van een dierbare vaak langer dan een week afwezig zijn.

Piet Fortuin, voorzitter van het CNV, benadrukt dat de nieuwe CBS-cijfers bevestigen wat de vakbond al geruime tijd verkondigt: een wettelijk rouwverlof voor werknemers die een naaste verliezen, is van cruciaal belang.

Uit CNV-onderzoek is gebleken dat 37% van rouwende werknemers te snel weer aan het werk gaat na het verlies, en 10% uiteindelijk te maken krijgt met een burn-out. Bovendien neemt 26% van hen vakantiedagen op om tijd te hebben om te rouwen. Fortuin: “Vakantie is om te ontspannen. Dat rouwverlof moet er gewoon snel komen.”

Weinig haast

Ondanks deze bevindingen maakt het kabinet volgens Fortuin weinig haast met het invoeren van rouwverlof. Onderhandelingen tussen het CNV en de regering over dit onderwerp verlopen traag en slepen zich al jaren voort. Dit gebrek aan rouwverlof heeft ernstige gevolgen, waarbij werknemers maandenlang uitvallen. Dit is niet alleen schadelijk voor de werknemers zelf, maar leidt ook tot aanzienlijke verzuimkosten voor werkgevers.

CAO

Het CNV streeft ernaar om rouwverlof op te nemen in cao’s. Fortuin benadrukt dat dit al in meerdere cao’s is geregeld en een belangrijk aandachtspunt zal zijn in het komende cao-seizoen. Niettemin valt niet iedereen onder een cao. Daarom doet het CNV een beroep op de minister om een wettelijk rouwverlof voor alle werknemers zo spoedig mogelijk te realiseren.



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,909FansLike
2,550VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
17 ° C
19.6 °
14 °
66 %
2.7kmh
63 %
do
17 °
vr
18 °
za
20 °
zo
23 °
ma
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.