16.5 C
Purmerend
woensdag 24 juli 2024
HomeRegionaalBusvervoerder EBS dreigt boete van twee miljoen euro wegens vertraagde levering elektrische...

Busvervoerder EBS dreigt boete van twee miljoen euro wegens vertraagde levering elektrische bussen en laadstations

Regionaal – Busvervoerder EBS zal er niet in slagen om vanaf december in de regio Zaanstreek-Waterland uitsluitend elektrische bussen te laten rijden, aangezien de levering van de elektrische voertuigen verder vertraagd is en de laadstations in Zaandam en Purmerend niet op tijd gereed zullen zijn. Dit komt naar voren uit een brief van Gerard Slegers, wethouder in Zaanstad en portefeuillehouder openbaar vervoer in de Vervoerregio Amsterdam.

De nieuwe busconcessie voor Zaanstreek-Waterland, die tot 2033 loopt, werd toegekend aan EBS. De concessie, die op 10 december dit jaar ingaat, vereist dat alleen nog maar bussen worden ingezet die geen schadelijke stoffen uitstoten, wat in de praktijk neerkomt op elektrische bussen.

Productie pas in december op gang

Hoewel er al tien elektrische bussen in Waterland rijden, heeft EBS nog 193 bussen in bestelling bij de Brabantse bussenbouwer VDL. Volgens de brief van Slegers aan de leden van de Regioraad van de Vervoerregio zijn slechts enkele van deze bussen naar verwachting beschikbaar op 10 december. “We zijn in het voorjaar van 2024 compleet in plaats van december”, vertelt woordvoerder Jasper Vermeer van EBS over de nieuwe elektrische bussen.

EBS geeft aan dat de vertraging te wijten is aan het feit dat het om nieuw ontwikkelde, lichtere bussen gaat die op een volle batterij meer kilometers kunnen afleggen. Het ontwikkelingsproces duurt langer dan gepland. “De belofte van zero emissie, oftewel geen uitstoot van uitlaatgassen, gaat ‘natuurlijk niet gebeuren’, aldus Vermeer. “We rijden de eerste maanden met diesels op de weg. Dat vinden we ontzettend vervelend.”

EBS wil de schade en beetje beperken en zet daarom HVO-brandstof in. Dit is deel plantaardig, deels restafval en vet. De reiziger zal hier volgens de woordvoerder in de portemonnee niks van merken.

Werkvoortgang

Naast de vertraagde levering van de bussen vormt ook de werkvoortgang aan de laadinfrastructuur voor de bussen een probleem. Deze werkzaamheden lopen dermate achter op schema dat ze pas na de start van de concessie zullen worden voltooid, met een verwachte afronding in februari 2024 voor Purmerend en begin april 2024 voor Zaandam.

Bovendien blijft er een tekort aan chauffeurs bij EBS, wat leidt tot onverwachte ritten die uitvallen en langere wachttijden voor reizigers. Slegers benadrukt het belang van het behoud van bestaand personeel en de werving van nieuw personeel.

Boete

De Vervoerregio overweegt EBS boetes op te leggen als niet aan de voorwaarden uit de concessie wordt voldaan. Een boete van twee miljoen euro is in overweging genomen, maar dit bedrag kan mogelijk worden gematigd, afhankelijk van de inspanningen van EBS om tekortkomingen te voorkomen en de negatieve gevolgen voor reizigers te minimaliseren. “Die boeteclausule was bekend. Wij wisten dat het aan de hand was. Dan moet je zorgen dat het er is, als het er niet is, dan zijn er consequenties”, aldus Vermeer.

Daarnaast kan de Vervoerregio boetes opleggen voor zaken die misgaan nadat de concessie is ingegaan, zoals ritten met reguliere dieselbussen en tekortkomingen in de uitvoering van de dienstregeling. De Vervoerregio zal na 10 december 2023 besluiten over het opleggen van boetes, gebaseerd op geconstateerde tekortkomingen op dat moment.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Ze rijden nu al nauwelijks met de diesel bussen, EBS is een aanfluiting!
    Concessie intrekken onmiddellijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.5 ° C
17.3 °
15.5 °
73 %
0.9kmh
93 %
wo
21 °
do
20 °
vr
22 °
za
21 °
zo
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.