19.3 C
Purmerend
donderdag 16 mei 2024
HomePurmerendSportieve tips van Wendy: De marathon onder de twee uur?

Sportieve tips van Wendy: De marathon onder de twee uur?

Kunt u zich voorstellen, hardlopen met 21 kilometer per uur en dat ruim 42 kilometer lang? De 23-jarige Keniaan Kelvin Kiptum liep deze tijd vorige maand tijdens de marathon van Chicago.

Een verbetering van het wereldrecord van 34 seconden. Al lang wordt gestreden om als eerste de marathon onder de twee uur te lopen en dat komt nu wel heel dichtbij.

Overigens is de marathon al eens onder de twee uur gelopen. Dat was echter in een niet officiële wedstrijd. Eliud Kipchoge liep de afstand in 1 uur 59 minuten en 40 seconden onder ideale omstandigheden in Berlijn in 2019.

Hij gebruikte daarbij 41 hazen (hardlopers die korte afstanden mee rennen en tempo maken). Er reed een speciale laserauto voor hem die een streep projecteerde zodat hij het ideale tempo kon aanhouden.

Kipchoge droeg special voor hem door Nike ontwikkelde schoenen voorzien van verende carbonplaten. De atletiekbond heeft deze schoenen inmiddels verboden omdat daarmee een oneerlijk voordeel kan worden gehaald. Niettemin was dit wel een geweldige prestatie.

Kijk nu eens naar die tijd van vorige maand van Kiptum. Onder normale omstandigheden droomde hij er even van binnen de heilige graal van 2 uur te finishen. Het scheelt weinig.

Tijdens dezelfde marathon bij de vrouwen liep onze eigen Sifan Hassan 2 uur 13 minuten en 44 seconden. Een Nederlands, Europees en parcoursrecord. Een prachtig record op haar pas tweede marathon.

Ik liep bij de marathon van Amsterdam in 2019 een tijd van 4.15 uur. Mijn magische grens ligt finishen binnen 4 uur. Wie weet waag ik nog een poging.

Nu hoeven we allemaal geen hardlopers of marathonlopers te worden. Gezond en verantwoord bewegen is voor iedereen goed. Snelheid is dan zeker niet het belangrijkste. Plezier hebben in het sporten zorgt voor regelmaat en een blijvende motivatie.

Sportieve groet en tot over 2 weken, Wendy.

Mijn naam is Wendy Roeland en ik ben uw coach in Purmerend. Elke twee weken kom ik hier met sportieve tips. Wil je meelopen in de mooiste en grootste sportschool van Nederland? Lopen in de frisse buitenlucht? Mag ik je dan uitnodigen voor een gratis proefles?

Vorige sportieve tips van Wendy:



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,910FansLike
2,549VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
19.3 ° C
21 °
17.3 °
72 %
5.8kmh
100 %
do
19 °
vr
17 °
za
20 °
zo
19 °
ma
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.